Nagyvilág

15 halott a Costa Rica-i földrengésben

Tizenötre emelkedett a csütörtöki Costa Rica-i földrengés halálos áldozatainak száma és legalább 42 ember sorsáról továbbra sincs hír.

A helyi hatóságok szerint számos külföldi turistát, mindenekelőtt amerikaiakat, franciákat, kanadaiakat és spanyolokat evakuáltak a legnagyobb idegenforgalmi látványosságnak tartott Poas vulkán környékéről, amely a közép-amerikai országban 150 éve legpusztítóbb földrengés epicentruma volt. Több százan még mindig el vannak vágva a külvilágtól, köztük 50-en Chinchona körzetében, ahol a legsúlyosabb volt az elemi csapás és amelyet csak helikopterekkel tudnak megközelíteni – közölte pénteken a Vöröskereszt. A mentéshez csatlakozik szombaton két Blackhawk típusú amerikai katonai repülőgép, amelyeket Hondurasból vezényelnek át Costa Ricába.

A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, miután még mindig vannak föld és törmelék által eltemetett házak és gépkocsik.

A Costa Ricai katasztrófavédelmi bizottság riadókészültséget rendelt el további rengésektől tartva az ország középső részén, köztük a fővárosban, San Joséban. Ezen a területen él a 4 milliós lakosságnak több mint a fele.

Több közép-amerikai ország, továbbá Kolumbia, az Egyesült Államok és Kína ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta területeknek. Az Egyesült Államok San Joséi nagykövete 50 ezer dollárt szabadított fel e célra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik