Nagyvilág

Kiújultak az athéni zavargások

Athén belvárosában pénteken több száz fiatal csapott össze a rendőrséggel, felszítva azokat a félelmeket, hogy az országban újrakezdődhetnek a decemberi, heteken át tartó erőszakos utcai akciók.

A délután folyamán több ezren vonultak a parlament elé, egyrészt, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az oktatási reformmal szemben, másrészt, hogy tiltakozzanak Izrael gázai offenzívája ellen. Közülük vált ki néhány száz anarchista fiatal (fekete zászlókat lengetve, s sokan közülük gázmaszkot viselve), akik kövekkel és üvegekkel támadtak a könnygázzal válaszoló rendőrökre. Több tucat anarchistát vettek őrizetbe.

Az erőszak azt követően tért vissza Athén utcáira, hogy a görög kormányfő, Kosztasz Karamanlisz két napja átalakította kabinetjét, így akarva helyreállítani megtépázott tekintélyét. A decemberi zavargások kárát a görög üzleti élet egy milliárd euróra becsüli.

A tavaly decemberi országos tiltakozási hullám óta lényegében ez volt az első alkalom arra, hogy a fiatalok “próbára tették” a kormány fogadkozását az erőszakos tüntetések beszüntetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik