Nagyvilág

Obama beiktatása vonzó a terroristák számára

Az FBI szerint a január 20-i beiktatási ceremónia azért lehet vonzó a merénylet elkövetésére készülők számára, mert vezető államférfiak vesznek részt rajta. Az esetleges célpontok jól látható helyeken lesznek, és az eseménynek, az első fekete elnök hivatalba lépésének korszakos jelentősége van.

Az amerikai elnök közelgő beiktatási ünnepsége vonzó célpont terroristák számára – állapította meg a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), amely azonban azt is közölte, hogy semmilyen konkrét veszélyről nincs tudomása.

Merényletre készülnek?

A biztonsági szakértőket leginkább három esetleges támadási forgatókönyv aggasztja: a terroristák házi készítésű robbanószert használhatnak, túszokat ejthetnek vagy öngyilkos merényletet követhetnek el. Bár az amerikai fővárosban példátlan biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, az FBI és a belbiztonsági minisztérium közös értékelése szerint az események közelében fekvő szállodák, rendezvények, éttermek és utak támadások célpontjai lehetnek.

“Tudomásom szerint ez lesz a legszigorúbb biztosítású elnöki beiktatás” – mondta egy interjúban Michael Chertoff, a terrorellenes intézkedéseket irányító belbiztonsági tárca vezetője. Chertoff kifejtette, hogy alaposan elemeztek minden adatot és értesülést, amely egy esetleges merényletre utalna, de a jelenlegi ismeretek szerint nem tudnak semmilyen konkrét, hihető fenyegetésről.

Magányos farkasok

A vezető államférfiak, mindenekelőtt az elnök személyes biztonságára felügyelő titkosszolgálat – amely a beiktatási ünnepség biztonsági hátterét koordinálja – szerdán bejelentette, hogy január 20-án lezárják a Washingtonba vezető hidakat és a belváros 9 négyzetkilométeres területét a forgalom elől.

A biztonsági jelentés szerint a legnagyobb veszélyt az úgynevezett magányos farkasok jelentik, mivel ezek a bűnözők nincsenek kapcsolatban semmilyen csoporttal, és önállóan cselekednek, esetleges színre lépésük ezért kiszámíthatatlan. Néhány, magányos farkasra utaló jel érkezett a hírszerzéshez, de semmi nem mutat komoly, előkészített akcióra. Az FBI szerint annak ellenére, hogy nem tudnak konkrét merénylettervről, az al-Kaida terrorszervezet és sejtjei veszélyt jelenthetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik