Nagyvilág

Lekapcsolhatják a villanyt Franciaországban

Franciaország 70 százalékkal kevesebb gázt kap a Gazpromtól. Az országot sújtó példátlan hideg és havazás miatt az áramfogyasztás megduplázódott, aminek következtében egész országrészek borulhatnak sötétségbe.

Röpködnek a mínuszok Franciaországban is. A szerdára virradó éjszaka a tél eddigi legkeményebb fagyát hozta: Párizsban mínusz 9, az Ardennekben mínusz 20 fokra esett a hőmérséklet – jelenti a Le Figaro.

Marseille a hó foglya

A déli országrészt évek óta példátlan havazás teszi járhatatlanná. Marseille városában szerda délelőtt leálltak a villamosok, és megbénult a közlekedés, sőt a város repterét is le kellett zárni az erős hóesés miatt. “A repülőtér megközelíthetősége bizonytalanná vált, és a jelenlegi szélsőséges időjárási viszonyok miatt nem tudjuk eltakarítani a havat a kifutópályákról. Nem rendelkezünk olyan felszereléssel, mint Stockholm vagy Montréal” – nyilatkozta a repülőtér szóvivője, hangsúlyozva, hogy 1987 óta nem látott ennyi havat.

A régióban leállt a vonatközlekedés szerdán, és a havazás által leginkább érintett Bouches-du-Rhône tartományban az autópályákat is lezárták a hatóságok.

Mindez csak fokozza az orosz-ukrán gázháború nyomán kialakult feszültséget, amely immár a franciákat is elérte. Kedd délután a GDF Suez, az ottani gázszolgáltató bejelentette, hogy az orosz Gazprom által Franciaországba szállított gáz mennyisége több mint 70 százalékkal csökkent a szokásos mennyiséghez képest. A GDF Suez ugyanakkor biztosította fogyasztóit: az ország földgázellátásában nem lesznek fennakadások, hála a cégcsoport összetett beszerzési portfóliójának, amely kilenc különféle forrásra támaszkodik – írja a párizsi napilap.

Vastag hóréteg ül kávéházi asztalokon Marseille-ben (fotó: MTI/EPA)

Vastag hóréteg ül kávéházi asztalokon Marseille-ben (fotó: MTI/EPA)

A villanyfűtés sem megoldás

Ha a gáz miatt nem is kell aggódniuk a franciáknak, a villannyal még lehetnek gondjaik. A mostani hideghullám során rendkívüli módon megugrott az ország áramfogyasztása: hétfő este több mint egyéves rekordot döntött, 90 200 megawattal – jegyzi meg a Le Figaro.

A francia áramszolgáltató (RTE) figyelmeztet: az évnek ebben az időszakában a hőmérséklet egyfokos csökkenése körülbelül 2100 megawattal dobja meg az ország áramfogyasztását, ami a 800 ezres Marseille igényének a duplája. Ezért a lakosság jobban teszi, ha okosan gazdálkodik az elektromos energiával.

Az ország nyugati csücskét, Bretagne-t egyenesen áramszünet fenyegeti – számol be a francia lap. Itt az RTE vörös riasztást léptetett életbe kedden, felszólítva a bretonokat, hogy mérsékeljék áramfogyasztásukat, különben az egész országrész sötétségbe borulhat.

Bár a villanyfogyasztás Franciaország-szerte csúcsokat döntöget a hideg miatt, Bretagne helyzete annyival rosszabb, hogy saját szükségleteinek mindössze 7 százalékát képes fedezni helyben. A többi erőműtől való távolsága, a magasfeszültségű vezetékek szűkössége is hozzájárult a jelenlegi vészhelyzet kialakulásához, mint ahogy az a tény is, hogy itt fűtenek a legkevesebben gázzal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik