Nagyvilág

Az ENSZ nem szállít Gázába

A palesztinok segélyezéséért felelős ENSZ-szervezet (UNRWA) leállítja a Gázai övezet segélyezését amiatt, hogy az izraeli hadsereg lelőtte két segélymunkását.

“Az UNRWA felfüggeszti minden tevékenységét a Gázai övezetben, mert fokozódnak a támadások az intézményei és a személyzete ellen” – jelentette be Adnán Abu-Haszna, a szervezet gázai szóvivője. Az UNRWA 750 ezer embert lát el élelemmel a területen.

Egy másik ENSZ-szóvivő elmondta, hogy az izraeli parancsnokságot értesítették a konvoj érkezéséről, mégis rálőttek, amikor Erez határátkelő közelébe ért. A tanklövedék két targoncakezelő életét oltotta ki. (A korábbi jelentések egy teherautó vezető haláláról szóltak.) A szóvivő azt mondta, hogy a konvojok szüneteltetése mindaddig tart, amíg az izraeli hadsereg nem garantálja a munkatársaik biztonságát.

Az izraeli hadsereg, amely csütörtökön is életbe léptette a háromórás “humanitárius tűzszünetet”, csak annyit közölt, hogy nincs tudomása az ügyről. Az incidens miatt Ereznél és Kerem Salom átkelőnél is leállították a szállításokat. Az utóbbi a palesztinoknak szánt segély fő útvonalán fekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik