Nagyvilág

Amerika kiállt Izrael mellett

Az amerikai szenátus Izrael gázai övezeti katonai műveleteit támogató határozatot fogadott el, egyúttal a tűzszünet megkötését sürgette. A hírek szerint a képviselőház is hasonló lépésre készül.

Az amerikai kongresszus 100 tagú felsőházának kétpárti kezdeményezésre elfogadott állásfoglalása szerint a szenátus elismeri Izrael önvédelmi jogát, azt, hogy megóvja polgárait a terrorista cselekményekkel szemben. E határozat elfogadásával a szenátus megerősíti az Egyesült Államok történelmi kötődését Izraelhez és utóbbi elidegeníthetetlen jogát, hogy megvédje magát a Gázai övezetből indított támadásokkal szemben – jelentette ki Harry Reid nevadai demokrata párti szenátor, többségi frakcióvezető. Mint hozzátette, a szenátus egyúttal támogatását fejezi ki az izraeli-palesztin békefolyamat iránt.

Reidnek arra a szenátortársaihoz intézett kérdésére, hogy miképpen cselekedne az Egyesült Államok, ha rakétákkal és aknagránátokkal támadnák például a kanadai Torontóból a Niagara-vízesés másik oldalán a New York állambeli Buffalót, Mitch McConnell, a republikánus kisebbségi frakcióvezető kijelentette: “Az izraeliek pontosan úgy reagáltak, ahogy mi tennénk”.

Reid kijelentette: a határozat arra ösztönzi George Bush elnököt, hogy aktívan működjön közre a tartós, kikényszeríthető és fenntartható gázai tűzszünet mihamarabbi megteremtéséért, ami megakadályozná a Hamász visszatérését, azt, hogy helyreállítsa Izrael elleni rakétatámadási képességét.

A képviselőház napirendjén hasonló, Izraelt támogató határozat elfogadása szerepel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik