Külföld

Egyiptom békülni hívja az izraeli és a palesztin vezetőket

admin
admin

2009. 01. 07. 07:04

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök rendkívüli tanácskozásra hívta meg az izraeli és a palesztin vezetőket, hogy lezárják a háborút, megállapodjanak a a határok biztonságossá tételéről", a határátkelők megnyitásáról, és a Gázai övezet zárlatának feloldásáról.

Mubarak a Nicolas Sarkozy francia elnökkel Sarm-es-Sejkben kedden tartott találkozója után, közös sajtóértekezletükön jelentette be, hogy tanácskozásra hívta az izraeli és a palesztin felek annak érdekében, hogy “megállapodásokat kössenek és garanciákat vállaljanak a válság kiterjedésének megállítására” és a háború lezárására. A garanciák magukba foglalnák “a határok biztonságossá tételét”, “a határátkelők megnyitását, és (a Gázai övezet) zárlatának feloldását”- mondta.

Mubarak egyúttal javasolta, hogy Izrael és a palesztin oldal kössön tűzszünetet, hogy el tudják juttatni a Gázai övezet lakosságának a humanitárius segélyeket. Az egyiptomi vezető felszólította a Hamász radikális palesztin mozgalmat és ellenlábasát, a mérsékelt Fatahot is, hogy újítsák fel párbeszédüket.

A francia államfő elmondta, hogy telefonon tájékoztatta Ehud Olmert izraeli kormányfőt Mubarak kezdeményezéséről. Kijelentette: a részletek ismeretében biztosan mondhatja, hogy “egy izraeli delegáció késlekedés nélkül találkozik egy egyiptomi küldöttséggel, hogy tárgyaljon erről a biztonsági kérdésről”. Sarkozy beszélt arról is, hogy Franciaország, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöke nem akarja, hogy a BT elhamarkodott határozatot hozzon a Gázai övezet elleni izraeli offenzívával kapcsolatban, ami csak bonyolítaná a helyzetet, előbb tárgyaljanak az érintett felek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.