Nagyvilág

Putyin: Ukrajnában tűnik el a gáz

Oroszország Brüsszelben tárgyal majd a gázkérdésről. A Gazprom vezetője szerint Ukrajna a területén átmenő gáz csaknem 15 százalékát ellopja.

A Gazprom vezetői január 8-án Brüsszelben a cég európai partnereivel – az Európai Unióval és az Európai Parlamenttel tárgyalnak – jelentette be Alekszej Miller Gazprom-vezérigazgató Vlagyimir Putyin kormányfő Novo Ogarjovói rezidenciáján kedden késő este.

Az ukrán Naftogaz aznapi bejelentésére reagálva – miszerint a közvetlen tárgyalások szerdán folytatódnak Moszkvában – hangsúlyozta: a Gazprom bármikor készen áll a tárgyalások folytatására.

Az uniós partnerekkel való tárgyalás kapcsán Putyin felszólította Millert, hogy vigye magával az összes szerződést, azt is, amely a tranzitról szól.

Elzárták a csapot, mert lopnak

Miller elmondta: a Gazprom nem látja értelmét, hogy gázt szivattyúzzon az ukrajnai vezetékrendszerbe, amennyiben Kijev megszünteti a gáz továbbítását Közép- és Nyugat-Európa felé.
Putyin szerint “jelenleg Ukrajna fel akarja tölteni az egész vezetékrendszerét, de a másik oldalon több irányba már egyáltalán nem küld gázt”. Ezzel kapcsolatban Miller leszögezte, hogy a hiányzó gáz Ukrajnában tűnik el.

A Naftogaznak a közvetlen tárgyalások január 8-i folytatásáról kedden tett bejelentésével kapcsolatban Miller kijelentette: Oleg Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója telefonon vele is közölte e tervet. “Az Ukrajnán átmenő tranzit helyzete drámaian alakul, s nem értjük, miért nem akar tárgyalni a Naftogaz még két napig, de mi bármikor készen állunk” – mondta, emlékeztetve arra, hogy a tárgyalásokat Kijev szakította meg december 31-én.

A többi útvonal száz százalékon működik

Miller azt is jelentette Putyinnak, hogy Ukrajna a nyugat-európai partnereknek szánt gázszállítás mintegy 15 százalékát lopja el, és a Balkán felé már egyáltalán nem továbbít gázt. Elmondta: az ukrajnai vezetékrendszerbe adott gáz mennyisége az európai partnerek igényeinek a más útvonalakon küldött mennyiséggel együtt felel meg.

Hozzátette azonban, hogy az egyéb útvonalak – így a Kék Áramlat Törökországon át, a Jamal-Európa vezeték és a Fehéroroszországon áthaladó vezeték – kedden már kapacitása száz százalékán működött, vagyis a jelenleginél több gázt nem képes továbbítani. Emellett azonban a lehető legnagyobb mennyiségeket emeli ki a Gazprom az európai gáztárolókból is – mondta.

Putyin: Ukrajna nem az oroszoktól lop

Putyin rámutatott: Ukrajna nem Oroszországtól, hanem az európai fogyasztóktól lopott, hiszen azok már kifizették a gázt, amely nem jut el hozzájuk.

Alekszandr Slapak, Viktor Juscsenko ukrán elnök titkárságának vezetője az Európai Unió Bizottságának Kijevben tárgyaló küldöttségével közölte: Ukrajna ragaszkodik a tranzitmegállapodások éves kiegészítő jegyzőkönyveinek visszaállításához. Mint mondta, ez korábban államközi szinten történt. A Gazprom a jelenlegi vitában arra hivatkozik, hogy a tranzitról 2010-ig – más közlések szerint 2013-ig – érvényes szerződés áll fenn.

Slapak újra azt hangsúlyozta, hogy a piaci árakra való három éves áttérés jegyében – amelyről a két ország vezetői megállapodtak – idén a 203 dolláros ár lenne elfogadható ezer köbméterenként, s ebben az esetben Ukrajna 2-2,2 dollárra emelné a tranzitdíjat 100 kilométerre ezer köbméterenként. Ezzel szemben a Gazprom 250 dollárt kér és továbbra is 1,70 tranzitdíjat akar fizetni.

Van bőven tartalékuk

Kijevben Oleg Dubina, a Naftogaz vezérigazgatója közölte: a cég földalatti tárolóiban mintegy 16-16,5 milliárd köbméter földgáz van, miután hat napon át napi 200 millió köbmétert emeltek ki, s a meglévő mennyiség elegendő Ukrajna számára. November elején Dubina azt mondta, hogy tavaly Ukrajna rekord mennyiségű földgázt, mintegy 30,03 milliárd köbmétert halmozott fel a tárolókban, s ebből 17,07 milliárd köbméter a Naftogaz tulajdona. (A tárolókat használja a közvetítő RoszUkrEnergo is.)

Ukrajnában összesen 13 tároló van, amelyek összkapacitása 31 milliárd köbméter. A tárolók közül 12-t és a tranzitvezetékeket az Ukrtranszgaz, a Naftogaz leányvállalata üzemelteti, egy tároló a Csernomornaftogaz tulajdonában van, de e cég részvényei is száz százalékban a Naftogaznál vannak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik