Nagyvilág

Olmert biztosítékot akar

Az izraeli miniszterelnök hallani sem akar tűzszünetről mindaddig, amíg nincs biztosíték arra, hogy többé nem éri palesztin rakétatámadás Izrael földjét. Közben izraeli harckocsik bevonultak Hán-Júniszba. A gázai offenzívában eddig négy izraeli katona vesztette életét.

Szemtanúk közlése szerint a helikopterek által támogatott harckocsik tüzet nyitottak a Gázai övezet déli részén fekvő városban. A Hamasz palesztin radikális mozgalom fegyveresei és más csoportok golyózáporral fogadták az izraeli páncélos harcjárműveket.

Ugyancsak szemtanúk és palesztin orvosok beszámolója szerint kedden hajnalban egy izraeli harckocsilövedék hat palesztin fegyverest ölt meg Deir al-Balah városban, közülük négyen a Hamász, ketten az Iszlám Dzsihád tagjai voltak. Dzsabalíja városban négy palesztin sebesült meg egy izraeli légicsapásban.

Olmert biztosítékot akar

Ehud Olmert, aki hétfőn Jeruzsálemben tárgyalt Nicolas Sarkozy francia államfővel, leszögezte, hogy nem egyszerűen le kell állítani a Hamasz rakétatámadásait, hanem azt kell elérni, hogy a gázai övezetet uraló radikális mozgalom ne is legyen képes rakéták kilövésére.

“Nem tudunk elfogadni egy olyan kompromisszumot, amely lehetővé teszi a Hamasznak, hogy két hónap múlva ismét izraeli városokat lőjön” – hangsúlyozta Olmert. “A Gázai övezet ellen indított katonai műveleteknek nem célja a Hamasz-kormányzat megdöntése, bár Izrael ezt is meg tudná tenni” – mutatott rá.

(forrás: FN)

(forrás: FN)

Az izraeli kormányfő nem támogatja azt sem, hogy a Biztonsági Tanács határozatban foglaljon állást. Álláspontja szerint hatékonyabbak lehetnek azok a regionális kezdeményezések, amelyeket az Egyesült Államok kezdeményezett. A közel-keleti villámkörúton tartózkodó Sarkozy az izraeli és a palesztin vezetőket arról győzködte, hogy egyezzenek bele egy “néhány napos humanitárius tűzszünetbe”.

Több mint 550 áldozat

Izrael december 27-én indított légicsapás-sorozatot gázai övezeti célpontok ellen, majd nyolc nappal később megkezdte a szárazföldi hadműveletet is. Gázai egészségügyi források közlése szerint több mint 550 palesztin vesztette életét, köztük kétszáz polgári személy, további mintegy 2500-an pedig megsebesültek. Az ENSZ becslése szerint legalább 500 palesztin halt meg, és az áldozatok 25 százaléka civil volt.

Az izraeli hadsereg eddig négy katonájának elvesztését és hetvenkilenc megsebesülését ismerte el hivatalosan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik