Nagyvilág

Obama megszólalt

Obama megszólalt a gázai hadműveletek kapcsán: aggodalmát fejezte ki a civil áldozatokkal kapcsolatban.

Barack Obama megválasztott amerikai elnök kedden megtörte a gázai válsággal kapcsolatos eddigi hallgatását; kijelentette, hogy mélyen aggódik a viszály palesztin és izraeli civil áldozatai miatt.

Mindeddig Obama, valamint leendő külügyminisztere, Hillary Clinton és majdani alelnöke, Joe Biden sem szólalt meg az új gázai viszály kapcsán.

Obamát az utóbbi napokban hallgatása miatt bírálatok érték. Kedden az után szólalt meg, hogy egy izraeli harckocsi-támadásban több tucat palesztin halt meg egy gázai menekülttáborban.

A leendő elnök közölte: tartja magát ahhoz az elvéhez, hogy nem nyilvánít véleményt külpolitikai kérdésekben, amíg George Bush az elnök. Ennek szellemében nem fűzött megjegyzést ahhoz sem, hogy a Fehér Ház aznap tartós tűzszünet megkötését sürgette.

“Január 20. után sok mondanivalóm lesz az ügyben” – mondta újságíróknak Obama, hozzátéve, hogy nem visszakozik a kampányban tett ígéreteitől. Mint kifejtette, elkötelezte magát amellett, hogy hathatósan és következetesen igyekezzenek megoldani a közel-keleti viszályt. Mint megjegyezte, hivatalba lépéséig az a feladata, hogy nyomon kövesse a térségbeli eseményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik