Nagyvilág

A gazdaságra fókuszálna a cseh EU-elnökség

Gazdaság, energetika és Európa helye a világban - e három témakör jelenti a soros cseh európai uniós elnökség célkitűzéseinek alappilléreit - jelentette ki Mirek Topolánek cseh kormányfő.

“A cseh kormány kiemelt figyelmet kíván fordítani a nemzetközi pénzügyi válság megoldására és az európai újjáépítési tervre is” – jelentette ki a miniszterelnök, ismertetve a cseh EU-elnökség legfőbb célkitűzéseit és programját. Az energetikában pillanatnyilag a jelenlegi orosz-ukrán gázvita kezelésére és megoldására kíván összpontosítani a prágai kormány.

“Tekintettel arra, hogy lényegében kétoldalú vitáról van szó, Csehország még az EU soros elnökeként sem lehet döntőbíró, és nem is akar az lenni. Ugyanakkor teljes súlyával aktívan be kíván kapcsolódni a megoldások keresésébe” – mondta Alexandr Vondra, az európai ügyekért felelős cseh kormányfőhelyettes.

Csúcsot rendezne

“Külpolitikai téren elnökségünk egyik legfőbb feladatának tartjuk, hogy megrendezzük az Európai Unió és a keleti szomszédok képviselőinek csúcstalálkozóját. Célunk, hogy beindítsuk és intézményesítsük ezt az együttműködést, úgy ahogy ezt Franciaország tette a földközi-tengeri országokkal” – szögezte le Topolánek.

A következő hat hónapban Csehország egyebek közt szeretné megrendezni az EU-Oroszország-csúcstalálkozót, és bízik abban, hogy április elején Prága lehet a házigazdája Barack Obama új amerikai elnök és az EU-tagállamok államfői csúcstalálkozójának.

Támogatják a bővítést

Prága híve az Európai Unió további bővítésének, s ennek érdekében folytatni kívánja a tárgyalásokat Horvátországgal és Törökországgal. “Számunkra ezek a tárgyalások kulcsfontosságúak” – húzta alá Vondra.

A cseh elnökség jelszava: Európa korlátok nélkül. Prága szeretné elérni, hogy minél hamarabb teljes mértékben szabad legyen a munkaerőáramlás az unión belül.

Csehország január elsején Franciaországtól vette át az EU soros elnöki tisztségét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik