Nagyvilág

Az EU a gázszállítás helyreállítását követeli

Az Európai Bizottság és az EU cseh elnöksége kedden közösen követelte Oroszországtól és Ukrajnától a gázszállítás azonnali helyreállítását.

A Brüsszelben kiadott nyilatkozat szerint az orosz és az ukrán hatóságok által korábban adott biztosítékok ellenére, előzetes figyelmeztetés nélkül, lényeges mértékben csökkentették az Európai Unió több tagállamába irányuló gázszállítást, ami teljességgel elfogadhatatlan helyzetet teremtett.

A gázszállítás haladéktalan helyreállítása mellett Brüsszel azt is követeli, hogy az orosz és az ukrán fél azonnal kezdje újra egymással a tárgyalásokat, kétoldalú kereskedelmi vitájuk végleges rendezése érdekében.

Kétharmaddal kevesebb

Az ukrán Naftogaz földgázipari társaság kedd reggeli bejelentése szerint az orosz Gazprom mintegy kétharmadával csökkentette az Európába irányuló földgázszállításait. Az ukrán cég szóvivője azt közölte, hogy a Gazprom kedden csak 92 millió köbméter fölgázt szállított az európai fogyasztóknak a hétfői 221 millióhoz, illetve a megelőző napokban szállított 300 millió köbméterhez képest.

A Földgázszállító Zrt. (FGSZ) kedd délelőtt még nem kapott hivatalos visszaigazolást az ukrán partnertől a keddi gázszállítás mennyiségéről. A magyarországi tárolókból folyamatos a földgázkivét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik