Nagyvilág

ENSZ: totális a humanitárius válság Gázában

A Gázai övezet palesztin lakossága egy totális humanitárius válság csapdájába került, és nem tud elmenekülni a területről, miközben a folyamatos harcok akadályozzák a sürgős segély bejuttatását - állapította meg kedden több ENSZ-, illetve humanitárius szervezet genfi sajtótájékoztatójukon.

“A lakosság nyomasztó és válságos helyzetben van a tíz napja, szünet nélkül folyó harcok miatt” – mondta Pierre Kra:henbühl, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) műveleti igazgatója. Az ICRC még hétfőn arra panaszkodott: sebesültek halnak meg amiatt, hogy egyrészt a mentők mozgását nagyon nehéz egyeztetni a harcoló felekkel, másrészt a harcok miatt csak nagy késéssel jutnak el rendeltetési helyükre.

Az ENSZ-nek a palesztin menekülteket segítő szervezete, az UNRWA azt emelte ki a válság jellemzői közül, hogy a palesztin lakosság nem tud külföldre menekülni az övezetből, noha a nemzetközi jog előírja ennek a lehetőségnek a megteremtését.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) már hétfőn kérte az övezettel határos Egyiptom hatóságait, hogy nyissák meg és tegyék biztonságossá a közös határt a menekülő palesztinok előtt. Egyiptom azonban keddig nem válaszolt.

A válság “totális” jellege miatt több ENSZ-szervezet is – az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az UNRWA, illetve az Élelmezési Világprogram (WFP) – követelte kedden, hogy képviselői akadálytalanul bejuthassanak az övezetbe és elláthassák a palesztin lakosságot, e célból pedig Izrael nyissa meg minden közös átkelőpontját az övezettel. M

int mondták, még ha ez megtörténik is, nagyon nehéz lesz eljuttatni a segélyeket minden rászorulónak. A WFP közölte, hogy alkalmazottai a háború kezdete óta csak 65 ezer, szükséget szenvedő gázai övezeti lakosnak tudtak élelmet eljuttatni, miközben korábban 265 ezernek szállítottak rendszeresen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik