Nagyvilág

A Vöröskereszt aggódik a gázai civilekért

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága hétfőn felszólította Izraelt és a Hamasz iszlamista palesztin szervezetet, hogy vessen véget a polgári lakosság elleni támadásoknak.

Pierre Kraehenbuehl, a szervezet műveleti igazgatója vasárnap a szervezet székhelyén, Genfben kijelentette: aggódik a polgári áldozatok egyre növekvő száma miatt. Hozzátette, hogy mindkét félre kötelezőek a nemzetközi humanitárius törvények, amelyek szerint el kell kerülni, hogy polgári személyeket, illetve középületeket érjenek támadások.

Törökország, amely jó kapcsolatokat ápol Izraellel, elítélte, hogy az a nemzetközi közösség figyelmeztetése ellenére szárazföldi hadműveletet indított a Gázai övezet ellen. Az ankarai külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében arra szólította fel Izraelt, hogy vessen véget az akciónak. Sürgette egy tartós tűzszünet életbe léptetését a térségben, egyben felkérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy fogjon hozzá a válság rendezéséhez.

Katar szerint háborús bűnnel ér fel a Gázai övezet elleni izraeli támadás. Hamad bin Kalifa asz-Szani sejk, Katar emírje megismételte felhívását, hogy az ügyben az arab országok tartsanak rendkívüli csúcsértekezletet. Az uralkodó kiemelte: a Gázai övezetben élők igazságtalan agresszió áldozatai, amely nem tesz különbséget a gyermekek, nők, öregek, illetve a polgári személyek és a fegyveresek között. Az ilyen eszközökkel menekülttáborok ellen indított támadás nem más, mint háborús bűn – tette hozzá.

Aggodalommal szólt a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságról Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, aki telefonon beszélt a kérdésről George Bush amerikai elnökkel. A megbeszélésről hétfőn számolt be a pekingi külügyminisztérium.

A tájékoztatás szerint Hu Csin-tao a harcok azonnali beszűntetésére szólított fel, egyben sürgette azoknak a feltételeknek a kidolgozását, amelyek a válság politikai úton történő rendezését szolgálják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik