Nagyvilág

Visszakapja állampolgárságát Nazim Hikmet

Több mint négy évtizeddel halála után visszakapja Nazim Hikmet kommunista költő a török állampolgárságot, amelytől az 50-es években fosztották meg hazaárulás vádjával.

A kormány illetékesei aláírták hétfőn a költő visszahonosításáról szóló rendeletet – mondta Cemil Cicek miniszterelnök-helyettes.
Hikmetet a nemzetközi irodalmi élet a legnagyobb török költők között tartja számon, műveit több mint 50 nyelvre, közöttük magyarra is lefordították.

Hazájában azonban árulónak bélyegezték, kommunista tevékenység vádjával elítélték. Összesen 15 évet töltött törökországi börtönökben. Végül 1950-ben, főleg baloldali nyugati értelmiségiek nyomására kiengedték külföldre. 1963-ban halt meg Moszkvában.

Azok a bűnök, amelyek miatt a hatóságok annak idején megfosztották török állampolgárságától, ma már nem számítanak bűncselekménynek – mondta Cicek.

Az utóbbi években jelentősen változott Hikmet megítélése Törökországban, művei szabadon árusíthatók, s az UNESCO 2002-t – a költő születésének centenáriuma alkalmából – Nazim Hikmet-évvé nyilvánította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik