Nagyvilág

Világszerte tüntettek a gázai hadművelet ellen

Ezrek tüntettek vasárnap is a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet ellen a világ számtalan városában. Athénban, Oslóban és Bejrútban erőszakba torkollott a tiltakozás.

Teherántól Damaszkuszig ezrek vonultak az utcákra, hogy tiltakozzanak a már több mint 500 palesztin életét kioltó izraeli légicsapások, illetve szárazföldi műveletek miatt. A libanoni fővárosban a rendőrök vízágyúkat és könnyfakasztó gránátokat vetettek be, hogy távolabb szorítsák a tüntetőket az amerikai nagykövetségtől.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetője Bejrútban Szájed Dzsalilival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával tárgyalt “az izraeli agresszió leállításának lehetőségeiről”.

Elégették Busht

Isztambulban több mint ötezren demonstráltak az utcákon. A tömeg palesztin zászlókat lengetett, valamint Ehud Olmert izraeli kormányfő és George Bush amerikai elnök képmásait égette. Egy másik kisebb tüntetést gumibotos rendőrök kergettek szét, miután tojásokkal dobolták az izraeli konzulátust.

Marokkóban a rendőrség becslése szerint ötvenezren gyűltek össze békés felvonulásra, míg Ammánban két demonstrációt is tartottak. A jordániai parlament iszlamista ellenzéki képviselői azt követelték a kormánytól, hogy függessze fel a kapcsolatokat Izraellel.

Jemen északi részén Izrael-ellenes tüntetők zsidók házait támadták meg: a betört ablakokon keresztül kőzáport zúdítottak a bentlévőkre, amivel legalább egy embert megsebesítettek – mondta el egy névtelenül nyilatkozó biztonsági tiszt.

Görögországban újabb alkalom a tüntetésre

Görögországban Athénban és Szalonikiben tüntettek több ezren. A fővárosban két demonstrációt is tartottak, mindkettőt az izraeli, illetve az amerikai nagykövetségnél. A kommunisták felhívására összegyűlt háromezer ember cipőkkel ütötte Olmert és Bush képmásait, majd felgyújtották azokat. Más baloldali csoportok és az arab egyetemisták szövetségei által összehívott tüntetők amerikai és izraeli zászlókat égettek.

Többségük békésen távozott, de néhány anarchista kövekkel hajigálta meg a rohamrendőröket, bankfiókokat gyújtott fel és autókat rongált meg. Őket könnygázzal és hanggránátokkal kergették szét.

Oslótól Varsóig demonstráltak

Oslóban ugyancsak könnyfakasztó gránátokat vetettek be a rendőrök a köveket és tojásokat hajigáló tüntetők ellen. Délután öt órakor gyűlt össze néhány száz ember előre be nem jelentett tüntetésen az izraeli nagykövetségnél. A rendőrség félóra múlva távozásra szólította fel őket, de hasztalan, ezért vetett be könnygázt az erőszakossá vált tömeg ellen.

Brüsszelben több mint ezren, más belga városokban kevesebben ugyan, de szintén tüntettek. Varsóban, az izraeli nagykövetség előtt a “gázai mészárlás leállítására” szólítottak fel a demonstrálók. Párizsban néhány százan azért gyűltek össze az izraeli nagykövetség előtt, hogy támogatásukról biztosítsák a zsidó államot, és elítéljék a Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által végrehajtott rakétatámadásokat.

Kanadában is folytatódtak a tüntetések: Montrealban mintegy ötezren vonultak fel békésen Izrael-ellenes jelszavakat skandálva. Lawrence Cannon kanadai külügyminiszter vasárnapi közleményében “tartós és életképes” tűzszünetet szorgalmazott, amelynek a Hamász rakétatámadásainak leállításával kell kezdődnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik