Nagyvilág

Szerbeket vertek Koszovóban

Albánok két szerbet vertek össze hétfőre virradóra Kosovska Mitrovicában, jeléül annak, hogy a Koszovó északi részén lévő városban robbanásveszélyessé vált a hangulat.

A fele részben albánok, fele részben szerbek lakta településen mintegy 20 albán esett neki az elromlott autójukból kiszálló szerbeknek. Járművüket összetörték, nekik könnyebb testi sérüléseket okoztak.

A többségében szerbek lakta észak-koszovói terület központjának számító Kosovska Mitrovicában múlt pénteken parázslottak fel az indulatok, amikor – egyelőre tisztázatlan körülmények között – megsebesült hat szerb tűzoltó, s a szerb televízió forgatócsoportja.

Először egy főleg szerb fiatalok által látogatott kávézó elé dobtak bombát, amely senkit sem sebesített meg, majd nem sokkal később egy másik szerb kávézó gyulladt ki, s miután oltani kezdték, a tűzoltókat és a tévéseket súlyosan megsebesítő robbanás történt a helyiségben.

Feldühödött szerbek ezek után albán üzleteket gyújtottak fel Kosovska Mitrovicában, ahol nem tisztázott, ki felelős a rend fenntartásáért. Veton Eljsani, a koszovói rendőrség szóvivője kijelentette, hogy a szervezet teljes erővel dolgozik az incidensek felderítésén, s mindent megtesz azért, hogy a rendbontások előidézőit elfogja.

A Koszovóban már csak erősen lecsökkentett létszámmal jelen lévő ENSZ-közigazgatás szóvivője, Rasel Giki közölte, hogy az UNMIK rendőrsége – amely korábban felügyelte a koszovói rendőrséget – december elején beszüntette működését. Koszovó belső biztonságáért szerinte a helyi rendőrség, a békefenntartó nemzetközi erő (KFOR) és az EU irányítása alatt álló jogászi és rendőri tanácsadó segédcsapat, az EULEX a felelős.

Ez utóbbi kettő fokozottabb szerepvállalását követelik a Kosovska Mitrovica-i albánok. Ők ugyanis nem bíznak a város északi részének – hivatalosan a koszovói rendőrséghez tartozó – szerb rendőreiben – derült ki a Koha Ditore című pristinai újság hétfői tudósításából. A lap szerint a helyi szerbek azt kérték, hogy a KFOR állítson fel állandóan működő ellenőrző pontokat azokban a városrészekben, amelyekben a múlt hét végén kezdődött incidensek történtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik