Nagyvilág

Sarkozy: felelősség terheli a Hamaszt

Súlyos felelősség terheli a Hamaszt a Gázai övezetben élő palesztinok szenvedéseiért - jelentette ki Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök abban az interjúban, amely három libanoni napilapban jelent meg hétfőn.

A francia államfő, aki hétfőn és kedden villámkörutat tesz a Közel-Keleten, az an-Naharban, az asz-Szafirban és a L,Orient Le Jourban közzétett beszélgetés során leszögezte: Franciaország, európai partnereivel együtt, azért ítélte el Izrael offenzíváját, mert általa messzebbre kerültek a megbékélés esélyei és mert így nehezebbé vált a segélyek eljuttatása a Gázai övezet lakosságához.

Ugyanakkor Sarkozy megerősítette, hogy hasonló határozottsággal ítélik el az iszlamista szervezet által végrehajtott rakétatámadásokat, amelyeket elfogadhatatlan provokációnak tekintenek.

A francia elnök úgy vélekedett: a legsürgetőbb feladat leállítani az erőszakot, meg kell találni a módját annak, hogy a szembenálló felek mielőbb megkössék a tűzszünetet és újrakezdjék a békefolyamatot.

Emlékeztetett arra, hogy Franciaországnak, amelynek sikerült bizalmi és baráti kapcsolatokat kiépítenie valamennyi érintett féllel, különleges felelőssége van: meg kell mindent tennie azért, hogy sikerüljön megoldást találni a válságra és visszahozni a béke reményét a térségbe, még akkor is, ha ez kockázattal jár. “Aki nem kockáztat a kudarctól félve, megfosztja magát a siker esélyétől is” – jelentette ki Nicolas Sarkozy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik