Nagyvilág

Az izraeliek nem érzik veszélyben magukat

Az izraeliek egy emberként támogatják a Hamasz elleni hadjáratot, nem számolnak komoly veszteségekkel, sem elhúzódó háborúval. A Gázához közeli településeken azonban rendszeresen rohannak le az óvóhelyekre. Helyszíni beszámoló.

Izraelben nem érzik veszélyben magukat a helybeli lakosok, igaz, aki teheti, a Gázához közeli településekről elmegy az ország belseje felé – ismerősökhöz, vagy csak kirándulni.

Mint Büchler Tamás, Izraelben dolgozó csoportvezető a FigyelőNetnek beszámolt róla, az élet a normális mederben folyik: a szállodák, éttermek teli vannak, nagy a nyüzsgés, félelem nem érződik. Mindenki figyeli viszont az újabb és újabb híreket.

Mint kifejtette, a Gázai övezethez közeli települések lakói többsége otthon marad, éli a normális életét. „Ismerőseim elmondták, hogy leginkább az éjszakáktól tartanak, mert akkor lassabban tudnak lerohanni az óvóhelyekre”. Izraelben minden házhoz tartozik óvóhely, de sok nyilvános menedékhely is van.

Megijedtek

„A társadalom egy emberként áll a hadjárat mögött, az eddigi megosztottságnak nyoma sincs. Most az eddig békepártiak is helyeslik a csapást” – mondta Büchler Tamás. Hozzátette: ennek az az oka, hogy a palesztin rakéták olyannyira behatoltak az állam területén, hogy már nagyobb településeket is elértek, és az emberek megijedtek.

Kérdésünkre a csoportvezető elmondta, az utca embere nem számol jelentős veszteségekkel, hiszen a technikai fölény az ő oldalukon áll, és a legtöbben úgy vélik, pár nap alatt befejeződhetnek a harcok. „A cél az, hogy hosszú időre csönd legyen” – fogalmazott Büchler Tamás.

Forrás: FN

Forrás: FN

Obama és Cipi Livni népszerű

A novemberi amerikai, illetve a közelgő izraeli választásokkal kapcsolatban a csoportvezető elmondta: az izraeliek körében nagyon népszerű Obama, bár nem zárnak ki kényszerű kompromisszumokat, de komolyan számítanak arra, hogy az új elnök előrelépést tud elérni.

A februári izraeli választások előtt Cipi Livni jelenlegi külügyminiszter jelentősen megerősítette pozícióit, így esélyes a miniszterelnöki posztra. „Most mindenki róla beszél” – fogalmazott Büchler Tamás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik