Nagyvilág

Két palesztin-magyar család segítséget kért

Két palesztin-magyar család kért konzuli segítséget az evakuálásukhoz, ennek megszervezésében Magyarország tel-avivi, rámalláhi és ammani külképviselete szorosan együttműködik - közölte a külügyi szóvivő hétfőn.

Az illetékes magyar külképviseletek közlése szerint a Gázai övezetben három palesztin-magyar család, összesen 23 ember tartózkodik, akikkel Magyarország tel-avivi, illetve rámalláhi missziója folyamatosan igyekszik kapcsolatot tartani. Közülük két család (13 ember) kért konzuli segítséget az evakuálásukhoz – írta közleményében Szelestey Lajos.

Hozzátette: a kimenekítés megszervezésében a tel-avivi, rámalláhi és ammani külképviseletek szorosan együttműködnek. A Gázai övezetet ellenőrző izraeli katonai hatóságokkal szintén folyamatos a koordináció, hogy a családokat izraeli területen keresztül Jordániába szállíthassák.

Mint tudatta, a magyar nagykövetségek okmányok, engedélyek beszerzésével, személyes kíséretről gondoskodva szállítással és a jordán fővárosból történő elutazásuk megszervezésével segítik a magyar állampolgárok és közvetlen családtagjaik evakuálását a konfliktusövezetből. Magyarország tel-avivi nagykövetsége folyamatosan tartja a kapcsolatot az Európai Unió Határtámogató Missziója (EUBAM) Rafah határmegfigyelő misszió magyar tagjával is, aki a gázai rakétatámadásoknak kitett izraeli Askelon városában, a misszió bázisán állomásozik – írta a szóvivő.

Közölte azt is, hogy január elsején munkába állt Egyiptomban a Magyar Baptista Szeretetszolgálat négytagú orvos egészségügyi csapata, melynek egyiptomi küldetését a kairói magyar nagykövetség is segíti. A magyar orvosok jelenleg az egyiptomi Nasszer Központban kezelik az Egyiptomba szállított palesztin sebesülteket. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szintén részt vesz a gázai humanitárius helyzet javításában: elsősorban élelmiszert és ivóvizet próbál bejuttatni Gázába, ötmillió forint értékben.

Az izraeli hadsereg december 27-én indított offenzívát a Gázai övezet ellen, hogy beszüntessék vagy legalább számottevően csökkentsék az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat. Szombaton megkezdődött az izraeli szárazföldi hadművelet, izraeli katonák nyomultak be a Gázai övezet területére.
Palesztin kórházi források szerint azóta 527 palesztin vesztette életét és több mint 2500 megsebesült, köztük 800 súlyosan. Mostanáig ez a legvéresebb izraeli offenzíva a 362 négyzetkilométeres, 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles tengerparti sávban, ahol másfél millió palesztin él összezsúfolódva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik