Nagyvilág

A Hamasz nem tágít

A Gázai övezet elleni izraeli szárazföldi hadművelet megindítása után két nappal is folytatódtak az Izrael elleni palesztin rakétatámadások. Az Iszlám Dzsihád szerint a harc még csak most kezdődik.

Huszonnégy Kasszám rakéta csapódott be hétfőn Izrael területén, egyebek közt Szderót és Askelón városok körzetében – közölte Miki Rózenfeld rendőrségi szóvivő. Áldozatokról nem érkezett jelentés. A harcokból egy amerikai zsidó vezetőkből álló küldöttség is ízelítőt kapott, amikor egy palesztin rakéta annak a rendőrségi épületnek a közelében csapódott be, ahova bemenekültek. A rakétatámadást vasárnap élték át Szderótban, de senki sem sérült meg – számolt be róla hétfőn Malcolm Hoenlein, a delegáció egyik tagja.

A Iszlám Dzsihád palesztin iszlamista szervezet eközben véres utcai harcokkal fenyegette meg Izraelt. “Harcosok ezrei állnak készen az utcákon és a sikátorokban, hogy megtámadják és legyőzzék az ellenséges fegyveres erőket” – mondta hétfőn a szervezet katonai szárnyának, a Szaraja al-Kudsznak a szóvivője.

Forrás: FN

Forrás: FN

“Az igazi harc még nem kezdődött el, akkor indul meg, amikor (az izraeli katonák) behatolnak a városokba” – hangoztatta, hozzátéve, hogy az Iszlám Dzsihád mostanáig csak minimális veszteséget szenvedett. Szemtanúk elmondása szerint hétfőn ádáz harcot vívtak az izraeli katonák a palesztin fegyveresekkel a Gázai övezet északi részén. Bét-hanúni lakosok arról számoltak be, hogy a katonák megparancsolták nekik: hagyják el házaikat, és meneküljenek délre, Gáza városa felé. A folyamatos izraeli légi és szárazföldi támadások dacára emberek tucatjainak kellett elhagynia otthonát és életüket kockáztatva menekülni – állították a helyiek.

Két palesztin nagycsalád húsz tagja, köztük 13 gyerek vesztette életét a hétfői izraeli támadásokban a Gázai övezetben – közölték palesztin források. Az izraeli hadsereg egyelőre vizsgálja az áldozatokról szóló híreket – közölte egy katonai szóvivő Tel-Avivban, hangsúlyozva, hogy a hadsereg kizárólag Hamasz-célpontokat támad. (A Gázai övezetet a Hamasz radikális iszlám szervezet ellenőrzi.)

Irán tábori kórházat szeretne felállítani a Gázai övezet közvetlen közelében a palesztin sebesültek ellátására, és ehhez Egyiptom segítségét kérte. Manusehr Mottaki külügyminiszter vasárnapi levelére most várják a választ – közölte hétfőn az iráni külügyi tárca.

Az izraeli hadsereg december 27-én indított offenzívát a Gázai övezet ellen, hogy beszüntessék vagy legalább számottevően csökkentsék az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat.

Palesztin kórházi források szerint azóta 527 palesztin vesztette életét, és több mint 2500 megsebesült, köztük 800 súlyosan. Mostanáig ez a legvéresebb izraeli offenzíva a 362 négyzetkilométeres, 45 kilométer hosszú, 6-10 kilométer széles tengerparti sávban, ahol másfél millió palesztin él összezsúfolódva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik