Nagyvilág

Egyiptomba megy a Hamasz-delegáció

Egyiptom meghívására delegációt küld Kairóba hétfőn a Hamasz palesztin iszlamista mozgalom - jelentette a katari al-Dzsazíra hírtelevízió a Hamász egyik vezetőjére hivatkozva.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az izraeli blokád alatt álló Gázai övezetből vagy Damaszkuszból utazik-e Egyiptomba a Hamasz küldöttsége. A hírtelevízió értesülése szerint a kairói tárgyalásokon a a Gázai övezet ellen december 27-én indított izraeli hadműveletről lesz szó.

Egy magas rangú palesztin politikus már pénteken közölte, hogy Kairó kapcsolatba lépett a Hamásszal egy tűzszüneti egyezség elérésének érdekében. A Gázai övezetet 2007 nyara óta ellenőrző Hamasz nyitottnak mondta magát a tűzszünetre, ha Izrael beleegyezik az övezet zárlatának feloldásába.

A Hamasz megmentené a becsületét

Jichák Herzog, a szociális ügyekben illetékes izraeli miniszter a hírszerző szolgálatokra hivatkozva kijelentette vasárnap, hogy Hamasz olyan megoldást keres, amelynek révén sikerül megmentenie becsületét és arcvesztés nélkül kikerülnie az izraeli hadműveletek eredményeként kialakult helyzetből.

Avi Benajahu, az izraeli hadsereg szóvivője a közszolgálati televízióban elmondta: a Hamasz vezetői arra a következtetésre jutottak, hogy hatalmas stratégiai hibát követtek el, amikor visszautasították az Egyiptom közvetítésével megkötött, december 19-én lejárt hathónapos tűzszüneti megállapodás meghosszabbítását.

Hétfőn diplomáciai nagyüzem lesz Kairóban. Közel-keleti körútjának nyitányaként elsőként Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel találkozik Nicolas Sarkozy francia államfő. Ugyancsak az egyiptomi főváros vendége a Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter vezette uniós trojka, amelynek Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos, Javier Solana az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Carl Bildt svéd és Bernard Kouchner francia külügyminiszter is tagja.

Olmert Medvegyevet és Merkelt is felhívta

Az Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszterrel folytatott megbeszélés után az uniós trojka tűzszünetet szorgalmazott Izrael és a Hamasz között. Schwarzenberg szükségesnek nevezte az Izrael elleni palesztin rakétatámadások, valamint a Gázai övezetet sújtó izraeli katonai csapások leállítását is.

Ehud Olmert leköszönő izraeli kormányfő ellenzi a Hamaszt célzó katonai műveletek leállítását. Olmert vasárnap telefonon beszélt Dmitrij Medvegyev orosz államfővel, Angela Merkel német kancellárral és Nicolas Sarkozyvel, valamint Tel-Avivban fogadta Michael Bloomberget, New York polgármesterét.

“Izrael nem vethet véget katonai műveleteinek, amíg el nem éri kitűzött céljait” – mondta Medvegyevnek Olmert, aki szerint vagy katonai vagy diplomáciai eszközökkel érhetőek el ezek a célok, de inkább katonaiakkal. Sarkozynek arról beszélt, hogy Izrael nem akarja újra elfoglalni a Gázai övezetet a Hamász elleni katonai műveletekkel. Hangsúlyozta, hogy Izrael világosan megkülönbözteti a terrorista szervezeteket és az ártatlan civileket, s jelentős erőfeszítéseket tett a Gázai övezet lakosainak szánt humanitárius segélyek célba juttatására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik