Nagyvilág

Csáky magyar püspököket szeretne Szlovákiában

Magyar nemzetiségű katolikus püspökre lenne szükség Szlovákiában - véli Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke.

„Tehetséges, magyar anyanyelvű embereket kellene kinevezni, akik törődnének a magyar hívőkkel. Ez meggyőző lépés lenne, azt jelezné, hogy a szlovák katolikus egyház ezekkel az emberekkel is törődik” – jelentette ki Csáky a pozsonyi SITA hírügynökség által hétfőn nyilvánosságra hozott interjúban.

Az MKP elnöke kifejtette: mivel a közeljövőben három püspök vonul nyugdíjba, elegáns megoldás lehetne, ha az egyik egyházmegye élére magyar nemzetiségű püspököt neveznének ki, aki tagja lenne a Szlovák Püspöki Konferenciának.

„Ettől a testülettől felhatalmazást kaphatna, hogy a más egyházmegyékben élő hívek tevékenységét is összehangolja” – mutatott rá Csáky. Meggyőződése, hogy a témáról beszélni kell, mert Szlovákia mintegy 400 ezer állampolgárát érinti. „Ezek többnyire magyar nemzetiségű katolikusok” – tette hozzá a politikus.

Csáky bírálta a szlovákiai egyházmegyék 2008-ban történt átszervezését.

„Az egyházmegyék ilyen átalakítása helytelen volt, és nacionalista íze van. Ezt egyetlen politikus sem engedné meg magának. A politika jóval előbbre jár, mint az egyházi gondolkodás, és ezt nagyon sajnálom. Erről beszélni kell, mert mindig van lehetőség korrekcióra. Ezt a lépést (az egyházmegyék átszervezése) nem tartom befejezettnek” – húzta alá a szlovákiai magyar politikus.

Az átszervezés után azok a püspökök, akiknek az egyházmegyéjében magyar nemzetiségű hívek is élnek, vikáriusokat (püspökhelyetteseket) neveztek ki az utóbbiak számára. „Ami történt, az csak egy negyedmegoldás.

Úgy-ahogy elfogadható a kassai, rozsnyói és a besztercebányai egyházmegyében, viszont a nyitrai egyházmegyében nevetséges és teljes mértékben elfogadhatatlan. Pillanatnyilag nincs megoldás a pozsonyi egyházmegyében sem” – mutatott rá az MKP vezetője. Szerinte Nagyszombatban sem javult a helyzet. „Úgy gondolom, ha ebben a három egyházmegyében előrelépés történne, akkor félmegoldásról beszélhetnénk” – állítja Csáky.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Esztergomban több püspök is szlovák nemzetiségű volt. „Cernoch János bíboros, Magyarország hercegprímása (1912-1927) nem tudott jól magyarul, de az emberek istenítették. Egyetlen püspöknek, papnak és egyháznak sem szabad úgy tekintenie önmagára, hogy csak egyetlen ember vagy egy nemzet érdekeit védi. Szlovákia lakosságának majdnem 20 százalékát különböző kisebbségek teszik ki.

A szlovák katolikus egyháznak át kell gondolnia, hogyan fogja gondozni a magyar híveket a XXI. században. Arra számítok, hogy korszerű módszereket fog alkalmazni, és meg kell találnia az utat a más nemzetiségű hívőkhöz is” – jelentette ki Csáky Pál a SITA hírügynökségnek adott interjúban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik