Nagyvilág

Fico nem gondolkodik előrehozott választásról

Nincs semmi ok előrehozott parlamenti választást mérlegelni Szlovákiában - jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő a pozsonyi SITA hírügynökségnek nyilatkozva.

“Nincs erre semmi ok… Hiszen ez egy sikeres kormánykoalíció. Minden, amihez hozzányúltunk, bejött. Miért kellene egy ilyen kormánykoalíciónak belemennie a feloszlatásáról folytatandó tárgyalásokba? Ez értelmetlen” – fejtette ki véleményét a miniszterelnök.

Az esetleges előre hozott választás lehetőségét Csáky Pál, az ellenzéki Magyar Koalíció Pártjának elnöke, illetve Mikulás Dzurinda, a szintén ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió elnöke említették minapi nyilatkozataikban.

Robert Fico szerint Mikulás Dzurindának meg kellene végre szoknia, hogy nem alakíthat kormány az, aki nem nyeri meg a választást. “Soha nem nyert választást. Örülnék, ha bevezetnénk azt a gyakorlatot, hogy mindig az a politikus alakít kormányt, akinek pártja megnyerte a választást, s nem az, aki valahol a sarokban valamiféle széles koalíciót állított össze” – szögezte le a kormányfő elődje címére.

Csáky Pál a SITA hírügynökségnek nyilatkozva fejtette ki, hogy az idei évben a politikai erők átcsoportosulását várja Szlovákiában, s ezzel kapcsolatban nem zárta ki az előre hozott választás lehetőségét sem.

“Ebben a pillanatban nem tudjuk megmondani, mikor lesz a parlamenti választás. Valószínűleg 2010-ben, de nem zárom ki, hogy az egyes kormánypártok – elsősorban a Smer – nyomást fejtenek ki annak irányában, hogy 2009 második felében előre hozott parlamenti választás legyen” – nyilatkozta a SITA-nak a szlovákiai magyar politikus.

Csáky azt állította, hogy az előre hozott parlamenti választás lehetőségéről a “kulisszák mögötti” beszélgetésekben hallott. S ennek kapcsán két dolgot emelt ki. “Az első a szociális és a gazdasági helyzet romlása, a munkanélküliség és a társadalmi feszültség növekedése. A másik a korrupciós botrányok erőteljesebb megjelenése a koalícióban. Ez – különösen a koalíciós pártok közötti viszonyban – feszültséget fog kiváltani. Világos, hogy a koalíciót nem az ideálok, a jövő víziója köti össze. Nekik nincs jövőképük. Ők a múltból élnek” – fejtette ki véleményét Csáky Pál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik