Nagyvilág

Alig van ellenállás Gázában

Az izraeli szárazföldi csapatok három részre osztották a Gázai övezetet - jelentette vasárnap az izraeli média. A harcokban már több mint félezren meghaltak, a tűzszüneti felhívásokat Peresz elutasította.

Az izraeli erők többek között az egykori zsidó település, Necarim körzetében tartózkodnak, körülbelül három kilométerre Gázavárostól. A körzetben húzódik a Gázai övezet fő észak-déli közlekedési útvonala, és a hadsereg így akarja korlátozni azoknak a palesztin fegyvereseknek a szabad mozgását, akik rakétákat lőnek ki Izraelre.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője elmondta: a szárazföldi alakulatokat elsősorban a Gázai övezet északi részén vetik be, hogy lerombolják a rakéta-kilövőállásokat. Az offenzíva célja, hogy a minimálisra csökkentsék az Izrael elleni rakétatámadásokat, teljes leállításukat azonban “irreálisnak” nevezte.

Csekély ellenállás

A szárazföldi csapatok – a tüzérség, a légierő és a haditengerészet támogatásával – a palesztin terület több szektorában is mélyen előrenyomultak. Az izraeli harckocsik közeledtére Necarim körzetéből családok tucatjai menekülnek személy- és teherautókon dél felé – közölték szemtanúk. Harckocsik vágtak ketté egy fontos közlekedési útvonalat Dzsabalíja és Beit Lahíja közelében is, a Gázai övezet északi részén. A két település körzetében voltak a leghevesebb összecsapások az izraeli katonák és a palesztin fegyveresek között, akiknek többsége Hamász-harcos.

Galéria

Galéria

“A hadművelet gyorsabban halad, mint gondoltuk” – közölte Avi Benjahu tábornok, a hadsereg szóvivője. Nevük elhallgatását kérő izraeli katonai források szerint az izraeli erők jelenleg a vártnál gyengébb ellenállásba ütköznek. “Nincs közelharc, az ellenállás fő formáját az akna- és tüzérségi lövedékek jelentik” – mondta egy magas rangú izraeli katonai illetékes újságíróknak. “Lehetséges, hogy egy bizonyos ideig ellenőrzésünk alatt kell tartani egyes szektorokat, ahonnan rakétákat lőttek ki, de nem célunk a Gázai övezet visszafoglalása” – tette hozzá.

Az egyik Hamász-vezető, Musir al-Maszri viszont úgy nyilatkozott, hogy az “ellenségnek nem sikerült elérni céljait, és az ellenállás, a rendelkezésre álló kevés eszközzel, meglepetést okozott neki”.

Az izraeliek három – dandár-nagyságú – alakulattal, összesen több ezer katonával nyomultak be a Gázai övezetbe. Az izraeli hadművelet az övezet északi részére összpontosul, mert a legtöbb rakétát onnan lőtték ki Izrael területére, de délen is legalább egy benyomulás történt – a Hamász ugyanis titkos alakulatokon próbál fegyvereket becsempészni Egyiptomból. Az izraeli csapatok egyelőre nem hatoltak be a nagyobb gázai városokba. A Jediót Ahronót izraeli napilap szerint a hadművelet alapelve az, hogy hatalmas túlerőt kell alkalmazni, s mindent megtenni a saját katonák védelmére – még akkor is, ha ez polgári személyek életébe kerül.

Az offenzíva elhúzódhat

Palesztin orvosi források szerint 47 palesztin vesztette életét éjfél óta az izraeli szárazföldi hadműveletben. Közben az Izrael elleni palesztin rakétatámadások vasárnap is folytatódtak: 25 rakéta csapódott be a zsidó állam területén, egy izraeli megsérült. A Hamász foglyul ejtett két izraeli katonát a Gázai övezetben, és túszként kezeli őket – közölte vasárnap a palesztin iszlamista szervezet. Izrael cáfolta a hírt, de elismerte, hogy meghalt egy katonája, és harminc katona megsebesült.

A kilenc napja tartó, az első napokban légicsapásokkal kezdődött izraeli offenzívában több mint 500 palesztin halt meg, a palesztin rakétatámadások négy izraeli életét oltották ki. Muvija Hasszanien palesztin orvos szerint a félezer halott között van 87 gyerek, a sebesültek száma pedig több mint 2450.

Az Izrael elleni palesztin rakétatámadások vasárnap is folytatódtak: 25 rakéta csapódott be a zsidó állam területén – közölte a hadsereg. Az egyik lövedék Szderótban eltalált egy házat, egy nő könnyebben megsérült. Netivot városból is jelentettek rakétabecsapódásokat. Izraeli illetékesek szerint az offenzíva még napokig eltarthat.

Eredménytelen BT-ülés

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülése eredménytelenül végződött szombaton. Az arab országok álláspontjával összhangban Líbia azt javasolta, hogy a Biztonsági Tanács elnöki nyilatkozatban adjon hangot komoly nyugtalanságának a helyzet kiéleződése miatt, és szólítsa fel azonnali tűzszünetre Izraelt és a palesztinokat. Az indítvány sorsát azonban megpecsételte az Egyesült Államok elutasítása. A Hamász “viccnek” nevezte a BT-ben történteket.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a Gázai övezet ellen indított izraeli szárazföldi hadművelet azonnali leállítását követelte, s tűzszüneti felhívások, a humanitárius katasztrófára való figyelmeztetések hangzottak el világszerte vasárnap. Sok helyütt tüntetések voltak az izraeli hadsereg offenzívája ellen. Az Európai Unió bizottsága felszólította Izraelt, hogy biztosítsa egy “humanitárius folyosón” keresztül a segélyek bejutását az övezetbe. Tűzszünetre hívta a szembenállókat Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök is, de közölte, hogy az izraeli offenzíva elítélése hiábavaló mindaddig, amíg a Hamász folytatja rakétatámadásait Izrael ellen.

Világszerte tűzszünetet követelnek

Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter vezetésével vasárnap utazik a Közel-Keletre az EU trojkája, a küldöttség felkeresi Kairót, Jeruzsálemet, Rámalláhot és Ammánt. Az elutazás előtt Schwarzenberg közölte, hogy a gázai helyzet nagyon súlyos, s mindenki tisztában van azzal, hogy a küldöttség nehéz feladatra vállalkozik. Az EU vezetőihez hasonlóan Moszkva is tűzszünetre szólította a szembenállókat, miközben elítélte az izraeli támadást Egyiptom és Jordánia, az a két ország, amely az arab világban békeszerződést kötött a zsidó állammal. Peking “mély aggodalmának” adott hangot a harcok, a fegyveres konfliktus eszkalálódása miatt, XVI. Benedek pápa elítélte a gázai harcokat és a párbeszéd elutasítását, amelyek “ismét kimondhatatlan szenvedést okoznak a háború és a gyűlölet áldozatává vált lakosságnak”.

Mahmúd Abbász palesztin elnök minden eddiginél élesebb hangon ítélte el az izraeli támadást, “brutális agressziónak” nevezte az offenzívát. Abbász ismételten hatalommegosztási tárgyalásokat ajánlott a Hamásznak. A múlt héten a Hamász még nem vett tudomást Abbász hasonló tartalmú felhívásáról, vasárnap azonban Mohammed Nazzal, az iszlamista szervezet Damaszkuszban élő magas rangú tisztségviselője közölte, hogy a szervezet kész feltételek nélkül részt venni egy palesztinközi párbeszédben. Nazzal leszögezte, hogy a párbeszédnek csak egy témája lehet: miként lehet szembeszállni az izraeli agresszióval.

Peresz nem hallgat a világra

Simon Peresz izraeli elnök mindezek ellenére vasárnap elutasította a tűzszünetre vonatkozó külföldi felhívásokat. Leszögezte, hogy Izrael nem akarja megszállni a Gázai övezetet, és nem a Hamászra, hanem a terrorra akar csapást mérni. “A Hamásznak szüksége van egy valódi és komoly leckére. Most kapják meg” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik