Nagyvilág

A Hamasz hajthatatlan

A halálos áldozatok nagy száma és a súlyos anyagi veszteségek ellenére a Hamász a Gázai övezet elleni izraeli katonai offenzíva második hetének kezdetén nem mutatja jeleit annak, hogy engedni akarna Izraellel vívott fegyveres harcában.

Háled Mesál, a radikális iszlamista palesztin szervezet damaszkuszi emigrációban élő politikai vezetője hangsúlyozta szombati nyilatkozatában: a Hamász nem fog kapitulálni Izrael előtt. Szavai szerint “az ellenállás kitűnően szervezett, a veszteségek csekélyek”. Kijelentette: “sötét sors, halál, sebesülés, fogság várna a megszálló izraeli katonákra”, ha szárazföldi offenzívát kezdenének a Gázai övezet területén a bő egy hete tartó légi offenzíva után.

A Hamasz – saját állítása szerint – izraeli elitcsapatok behatolási kísérletét hiúsította meg szombaton hajnalban a Gázai övezet keleti határán. A szervezet katonai szárnyának harcosai aknavetőtűzzel meghátrálásra kényszerítették a behatolni próbáló izraeli katonákat – közölte a szervezet egyik szóvivője. Az izraeli félnek azonban nincs tudomása ilyen incidensről. Az izraeli hadsereg egyik szóvivője azt mondta, hogy a Gázai övezet elleni légi hadművelet egy héttel ezelőtti kezdete óta izraeli katona nem lépte át az övezet határát.

Szemtanúk szerint szombat délután akcióba lépett az izraeli tüzérség. Helyi idő szerint fél ötkor kezdődött a tüzérségi támadás Bét-Hanún, Dzsabalíja és Hán-Júnisz térségében – mondták a francia hírügynökségnek. Ez az első eset a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva december 27-i kezdete óta, hogy a zsidó állam hadserege tüzérségi erőket vet be. Eddig csak légitámadásokat intézett az övezet ellen, hivatalos izraeli adat szerint több mint hétszázat. Szombaton több mint 25 támadást hajtott végre az izraeli légierő a Gázai övezet ellen. A Hamász katonai erőinek egy magas rangú parancsnoka is meghalt az egyik légicsapás következtében. Abu Zakaria al-Dzsamál, a Hamász fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszám Brigádoknak egyik zászlóalját vezette, és helyettese volt a Hamász-erők főparancsnokának, Ahmed Dzsabarinak.

Palesztin fegyveresek hat rakétát lőttek ki szombaton Izrael területére. Két izraeli megsérült, egy lakóházban tűz ütött ki egy Grad-rakéta becsapódása nyomán az övezet határától negyven kilométernyire északra fekvő Asdod városában. A gázai övezeti egészségügyi hatóságok szombati adata szerint legalább 437 ember életét oltották ki az izraeli légitámadások, és további 2300-nak okoztak sérüléseket a bő egy hete tartó légi hadműveletben. Palesztin kórházi források hetvenötre tették a légicsapásokban meghalt gyerekek számát, ENSZ-adatok szerint több mint negyven gyermek volt a palesztin halálos áldozatok között.
Izraeli oldalon négy a halálos áldozatok száma, ők a palesztin fegyveresek rakétatámadásainak estek áldozatul. Az izraeli hadsereg közlése szerint a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet kezdete óta több mint 450 rakétát és aknagránátot lőttek ki palesztinok Izrael területére.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter felszólította szombaton a muzulmán államokat: vessék latba befolyásukat annak érdekében, hogy a radikális palesztinok szüntessék be izraeli területek elleni rakétatámadásaikat. “Csak így nyitható meg az út a tűzszünet és a konfliktus politikai megoldása felé” – mondta török kollégájának, Ali Babacannak kettejük szombati telefonbeszélgetésében.
Az Európai Unió kedden azonnali és tartós tűzszünetre szólította fel Izraelt és a Hamászt. Erre reagálva George Bush amerikai elnök úgy vélekedett szokásos heti rádióbeszédében, hogy csak akkor van értelme egy tűzszünet megkötésének, ha szavatolható, hogy a Hamász tartani fogja magát a fegyvernyugváshoz. “A cél az, hogy ne legyen egyoldalú a tűzszünet… A palesztin szervezet ígéretei nem elégségesek…, hatékony nemzetközi ellenőrzést kellene létrehozni” – mondta.

Közben Szíria és Irán arról tárgyalt szombaton, hogy “miként kényszeríthetnék rá a muzulmán országok Izraelt a palesztin nép körében végzett öldöklés leállítására, a Gázai övezet blokádjának megszüntetésére és a határátkelőhelyek megnyitására”. Bassár el-Aszad szíriai elnök Szájed Dzsalilival, az iráni Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács titkárával tanácskozott erről Damaszkuszban.
A Gázai övezet elleni hadművelet izraeli ellenfelei – elsősorban az izraeli arab kisebbséget képviselő pártok – tüntetéseket szerveztek szombatra Tel-Avivba, Haifába és Szahninba.
A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az izraeliek 85 százaléka helyesli a katonai akciókat, amelyekkel a zsidó állam a Gázai övezet területéről indított rakétatámadásoknak akar véget vetni.
Törökország 13 tonnányi segélyt küldött szombaton a Gázai övezetbe. Az ankarai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fogja szétosztani a gyógyszerekből, kötszerekből, orvosi műszerekből álló segélyt.

Számos nagy teherautó hagyta el szombaton Szíria területét, rakterükben 230 tonnányi élelmiszerrel és gyógyszerrel, hogy segélyt vigyenek a Gázai övezet lakosságának.
A térség országaiból érkező humanitárius segélyek egy része Jordánián és Ciszjordánián át jut el az övezetbe az izraeli hatóságok engedélyével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik