Nagyvilág

Ausztráliának nem kellenek a guantánamói foglyok

Ausztrália nem fogadja be a guantánamói fogolytáborból szabaduló volt rabokat - erősítette meg szombaton Julia Gillard ausztrál miniszterelnök-helyettes.

George Bush leköszönő amerikai elnök a múlt hónapban fordult először azzal a kéréssel az ausztrál kormányhoz, hogy fogadjon be foglyokat, akiket a Kuba szigetén működő amerikai börtöntáborból bocsátanak el. Az amerikai kérést péntek éjjel megismételték, de Ausztrália ezt másodszor is elutasította – közölte Gillard újságírókkal Melbourne-ben.

“Esetről esetre megvizsgáltuk a kérelmeket, de azok nem felelnek meg szigorú nemzetbiztonsági követelményeinknek, ezért elutasítottuk őket” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki Kevin Rudd kormányfő távollétében átmenetileg a kormányt vezeti.

Guantánamón még mindig 255, terrorizmussal vádolt rabot tartanak fogva, köztük 60 olyan személyt, akit az Egyesült Államok szabadon bocsátana, de attól tart, hogy hazájukban üldöztetés és kínzás várja őket, ezért befogadó országot keres számukra. Az amerikai külügyminisztérium a múlt héten mintegy száz ország segítségét kérte, hogy a volt foglyok befogadásával járuljanak hozzá a guantánamói börtöntábor fokozatos felszámolásához – írta az ausztrál sajtó. Az ausztrál ellenzék és a közvélemény jelentős része azonban hevesen ellenzi, hogy Guantánamóról bárkit is befogadjanak az országba.

A guantánamói börtöntábor az agresszív kihallgatási taktikák jelképévé vált, melyek miatt az Egyesült Államokat sokan kínzással vádolták. John Howard korábbi konzervatív ausztrál miniszterelnök Bush egyik legszorosabb szövetségese volt a nemzetközi terrorizmus elleni harcban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik