Nagyvilág

Külsejük miatt szállították le a légi utasokat?

Leszállítottak kilenc muzulmánt - köztük nyolc amerikai állampolgárt - egy amerikai belföldi járaton közlekedő repülőgépről, mert két utas szerint a jármű biztonságát fenyegető "gyanús beszélgetést" folytattak - közölte pénteken két érintett.

Kashif és Atif Irhan a The Washington Post című napilapnak elmondta: újév napján a szövetségi fővárosból, Washingtonból az AirTran diszkont légitársaság járatával tartottak volna a Florida állambeli Orlandóba egy vallási rendezvényre, amikor leszállították őket a gépről.

“Gyanús” beszélgetés

Kashif Irfan szerint kálváriájuk azzal kezdődött, hogy öccse, Atif megvitatta a feleségével a repülőtéri biztonsági intézkedések néhány részletét, végül hangosan megjegyezte: a hajtóművek pont az ablaka mellett helyezkednek el.

A beszélgetést gyanúsnak vélte két másik utas és riasztotta a személyzetet, mire a szövetségi hatóságok mind a 104 utast leszállították a fedélzetről. Az utasokat és csomagjaikat átvilágították, s a gép két órával később a kilenc muzulmánt hátrahagyva indulhatott el úti célja felé. Ez utóbbiak – köztük három kisgyermek – végül egy másik légitársaság járatával, újra megváltott jeggyel utazhattak el.

Félreértés volt

Az AirTran szóvivője félreértéssel magyarázta a történteket, bár megjegyezte: az érintettek olyan megjegyzéseket tettek a repülőgépen, amilyeneket nem lett volna szabad.

Kashif Irhan viszont úgy véli, hogy külsejük miatt szállították le őket (a kilencfős csoportban a férfiak szakállt, a nők fátylat viseltek.) Atif Irhan hozzátette, hogy végső soron a gép kapitánya döntött arról, vajon visszaengedi-e őket a repülőre.
Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal (TSA) viszont védelmébe vette az AirTrant, mondván, hogy a pilóta megfelelően cselekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik