Nagyvilág

Figyelmeztetés után bombáznak az izraeliek

Az izraeli hadsereg pénteken már hetedik napja folytatja a Gázai övezet elleni légi csapásokat. Az izraeliek előzetesen figyelmeztetnek a légi csapásokra, de továbbra is vannak civil áldozatok, köztük nők és gyermekek.

Izraeli közlések szerint a legújabb légi csapásoknak mintegy 20 célpontjuk volt, köztük palesztin rakétakilövő állások, egy légvédelmi rakétákat szállító teherautó, fegyverraktárak, valamint egy fegyvercsempészésre használt alagút.

Új taktika: először figyelmeztetnek

Az egymást követő légi csapásokban az izraeli pilóták olyan házakat támadtak, melyekben feltételezésük szerint a Hamász fegyveresei vagy más fegyveres palesztin csoportok tagjai rejtőzködtek. Izrael újabb taktikájának megfelelően előzetesen telefonon vagy hanggránátok kilövésével figyelmezteti a hamarosan bekövetkező légi csapásra a környéken lakókat, hogy ily módon próbálja csökkenteni a civil áldozatok számát.

Izraeli repülőgépek röpcédulákat is szórtak le, telefonszámmal és e-mail címekkel, melyeken a rakétakilövő állásokról lehet bejelentést tenni. Izrael hasonló taktikát alkalmazott a 2006-os libanoni háborúban is.

Tíz gyermekével is végeztek

Csütörtökön egy izraeli légi csapás végzett a Hamász egyik magas rangú vezetőjével, Nizár Rajjánnal. A palesztin vezető házába becsapódó rakéta megölte Rajján négy feleségét és 12 gyermeke közül tízet, valamint két szomszédját is. Mintegy harmincan sérültek meg a támadás következtében.

Palesztinok nézik Nizár Rajján, a Hamász egyik vezetője lebombázott házának romjait. Fotó: MTI

Palesztinok nézik Nizár Rajján lebombázott házának romjait. Fotó: MTI

Ez volt az első eset a Gázai övezet elleni izraeli hadművelet december 27-i kezdete óta, hogy az izraeli hadsereg a Hamász egy magas rangú politikai vezetőjét vette célba, eddig csak a szervezet katonai vezetőire igyekezett csapást mérni.

Izrael szerint figyelmeztettek

Egy izraeli katonai szóvivő pénteken cáfolta, hogy Rajján célzott megsemmisítés áldozata lett volna. Mint mondta, az izraeli légierő olyan házakat támad, melyekben a Hamász rakétákat vagy nagy mennyiségű robbanószert tárol. Azt állította, hogy az izraeli hadsereg a légi csapás előtt figyelmeztette a palesztin vezető házának lakóit a várható támadásra. Az izraeli rádió szerint a szomszédos ház lakói is kaptak előzetes figyelmeztetést.

Nizár Rajjánnak, a Hamász egyik vezetőjének, valamint feleségeinek és gyermekeinek holttestét viszik temetni palesztinok a dzsebalíjai menekülttáborban. Fotó: MTI

Nizár Rajjánnak, a Hamász egyik vezetőjének, valamint feleségeinek és gyermekeinek holttestét viszik temetni palesztinok a dzsebalíjai menekülttáborban. Fotó: MTI

Egészségügyi források szerint a gázai hadművelet kezdete óta mintegy 420 palesztin vesztette életét, a sebesültek száma pedig 2180. Az ENSZ adatai szerint az áldozatok egynegyede polgári személy, köztük nők és gyermekek. A Gázából izraeli területre kilőtt rakétáknak négy izraeli halálos áldozatuk volt az izraeli offenzíva kezdete óta.

Izrael pénteken megkezdte azoknak a palesztinoknak a kiengedését a Gázai övezetből, akik külföldi útlevéllel rendelkeznek. Peter Lerner katonai szóvivő közölte, hogy csaknem 300 palesztin igyekszik az Izrael által ellenőrzött erezi határátkelő felé. Ők egyebek között amerikai, orosz, norvég, török, ukrán, fehérorosz és kazah állampolgárok.

Az izraeli védelmi minisztérium korábban bejelentette, hogy a Gázai övezetben élő, kettős állampolgársággal rendelkező mintegy 400 ember pénteken elhagyhatja a palesztin területet.
Az izraeli légi csapások kilenc palesztin sérültjét a Gázai övezetből szaúd-arábiai kórházakba szállították ottani ápolásra – közölték hivatalos rijádi források. A sérülteket, köztük egy 8 éves gyermeket, Egyiptomból repülőgéppel vitték csütörtök este Rijádba – közölte a Spa hivatalos szaúdi hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik