Nagyvilág

A vesztes is kormányozhat Bangladesben

A bangladesi választásokat megnyerő Avami Liga vezetője, Sejk Haszina Vazed kijelentette szerdán, hogy hajlandó megosztani a hatalmat a jócskán alulmaradt vesztessel, a Haleda Zia vezette jobboldali Nacionalista Párttal.

Felajánlotta, hogy az ellenzék fontos parlamenti pozíciókat, sőt miniszteri posztokat is kaphat. A győztes balközép választási koalíció a mandátumoknak több mint háromnegyedét szerezte meg a 300 fős parlamentben, míg a Nacionalista Párt csak mintegy tíz százalékát.

Haleda pártja elismerte a rivális párt, illetve Haszina győzelmét. A párt szóvivője hangsúlyozta újságírók előtt: a Nacionalista Párt “elvárja a győztestől, hogy teljesítse a népnek tett ígéreteit”.

A két politikus régi riválisa egymásnak. Haszina asszony 1996-tól 2001-ig, Haleda asszony pedig 2001-től 2006-ig volt kormányfő.

Független szakértők hitelesnek, igazságosnak és áttekinthetőnek ítélték meg a szavazást. Az országban hét év óta most rendeztek először parlamenti választásokat.

2006. október 27-én halálos áldozatokat is követelő zavargások kezdődtek, miután Haleda Zia kormányfő mandátumának lejártát követően Jadzsuddin Ahmed államfő a lakosság bizalmát nem élvező ideiglenes kormányfőt jelölt ki. 2007. január 11-én az államfő a zavargások megfékezése érdekében rendkívüli állapotot és kijárási tilalmat rendelt el, továbbá elhalasztotta a 2007. január 22-ére kitűzött törvényhozási választásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik