Nagyvilág

A szlovákok már euróval fizetnek

Szlovákia január elsejével csatlakozott az euróövezethez, éjféltől az ország hivatalos fizetőeszköze az euró. Az eddigi fizetőeszközzel, a koronával január 16-ig lehet fizetni, de a visszajáró összeget euróban kapják az emberek.

Az első “szlovák eurós” fizetésekre már az új év első perceiben sor került. A vendégek éjfél után számos mulatóhelyen, kultúrházban, de a köztéri rendezvényeken is az új szlovák euróérmékkel fizettek a fogyasztásért. Ezt az úgynevezett euróstart csomagok tették lehetővé, amelyeket december folyamán vásárolhattak az állampolgárok. Az összesen 1,2 milliárd szlovák korona értékű csomagok gyorsan elfogytak. Az egyenként 500 korona értékű csomagok minden érméből tartalmaztak néhány darabot.

Fico vett ki először eurót

Az első szlovák eurós papírpénzeket a pénzkiadó automatákból szerezték be az emberek. Az automatákat éjfél előtt két-három órával kivonták a forgalomból, átprogramozták, majd az új év első óráiban fokozatosan üzembe helyezték.

A szlovák kormányfő, a pénzügyminiszter és a jegybankelnök – Robert Fico, Ján Pociatek és Ivan Sramko – éjfél után egy órakor a parlament épületének bejárata mellett elhelyezett pénzkiadó automatából vettek ki új eurós bankókat. Az első napokban az automaták csak 10 és 20 eurós papírpénzeket fognak tartalmazni. Robert Fico ünnepi beszédében Szlovákia és kormánya nagy sikerének minősítette az euró bevezetését.

Az euró bevezetése a szokásos óévet búcsúztató, újévet köszöntő köztéri rendezvényeket is nagymértékben meghatározta. A parádés tűzijátékokkal kiegészített köztéri zenés-szórakoztató rendezvényeken tízezrek vettek részt. A díszkivilágítás és a színpadok meghatározó színei döntő mértékben az uniós színek voltak, a kék és az arany.

Búcsú a koronától

Pozsony központjában röviddel éjfél előtt négy hatalmas léggömböt engedtek fel – kettőn az euró, kettőn pedig a szlovák korona jelképe volt.

A mai Szlovákia – az egykori Felső-Magyarország – területén különböző rendszerekben több mint 100 évig korona volt a fizetőeszköz neve. A legutóbbit, a szlovák koronát 1993-ban, Szlovákia önálló országgá válása után vezették be, 15 éven át volt érvényes fizetőeszköz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik