Nagyvilág

Pénteken “harag napját” tart a Hamasz

A Hamasz felszólította a ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi palesztinokat, hogy pénteken tömegtüntetésekkel tiltakozzanak a Gázai övezet elleni izraeli offenzíva miatt, amelyet a "harag napjának" nyilvánított. Egyiptom lebeszéli ugyanakkor a szervezetet a támadásokról.

Információs honlapján csütörtökön megjelent közleményében a Gázai övezetet uraló palesztin iszlamista szervezet nagyszabású tiltakozó menetekre szólított fel a pénteki ima után a jeruzsálemi Mecsetek teréről, és “az összes ciszjordániai mecsetből” indulva.
“Legyen a péntek a gázai népünkkel való szolidaritás napja, és a harag napja a cionista megszállás és a (zsidó) telepesek ellen” – tette hozzá a Hamasz.

Több mint 400 palesztin halt meg izraeli támadásokban a Gázai övezet elleni offenzíva szombati megindítása óta. Az áldozatok zöme a Hamasz tagja volt, de több tucat civil is van a halottak között.

Egyiptom lebeszél a rakétakilövésről

A Hamásznak vállalnia kell, hogy nem lő ki rakétákat Izraelre – szorgalmazta Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter egy egyiptomi-török békekezdeményezés keretében.

A miniszter bírálta a Gázai övezetet ellenőrző Hamaszt, mert az szerinte ürügyet szolgáltatott Izraelnek arra, hogy megtámadja a palesztin területet.

A légitámadás leállítását követelték

Ahmed Abul Geit az izraeli légi támadások azonnali leállítását követelte, de hangsúlyozta az is, hogy a Hamasznak el kell köteleznie magát amellett, hogy ha létrejön egy tűzszüneti megállapodás a két fél között, kikényszeríti, hogy palesztin részről ne sértsék azt meg.

Máskülönben “valamelyik laza csoport úgy dönthet, hogy nem hagyja abba a rakétatámadásokat és megnehezítheti a tűzszünet életbe lépését” – figyelmeztetett.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök csütörtökön Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel tárgyalt a két ország nevéhez fűződő közös javaslatról. A kezdeményezés Izraelt azonnali fegyvernyugvásra hívja fel, szorgalmazza a korábbi fegyverszünethez való visszatérést és azt, hogy nemzetközi megfigyelői mechanizmus biztosítsa a gázai határátkelők megnyitását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik