Nagyvilág

Medvegyev segítséget ígért polgárainak

Dmitrij Medvegyev orosz elnök újévi üdvözletében az állam segítségét ígérte az állampolgároknak a gazdasági nehézségek áthidalásában. Mint mondta, a most lezárult évben a nép és a hatalom sikeresen átvészelte az országot sújtó drámai eseményeket, és "békét, szeretetet és a kívánságok teljesülését" kívánt mindenkinek.

Moszkvában mintegy százezer ember ünnepelte az újév beköszöntét a belváros utcáin, ahol több helyen – köztük a Vörös téren is – hatalmas színpadokon neves művészek szórakoztatták az embereket.

A Vörös téren a festői Vaszilij Blazsennij székesegyház mögötti hagyományos tűzijáték zárta az óévet, de az utcabálok ezt követően is folytatódtak. Tűzijáték a városban szinte minden utcában volt, mivel a kereskedelemben hatalmas mennyiségű petárda kelt el.

A rendőrség közlése szerint különösebb közjátékok nélkül, de sok pezsgővel és durrogtatással zajlott le az ünneplés. A petárdák 22 embernek okoztak sérülést a fővárosban.
Oroszországban az újév első sorban családi ünnep: az itt élő hagyomány szerint ilyenkor rakja az ajándékokat a télapó a feldíszített fenyőfa alá.

Az orosz emberek számára nehéz év kezdődik: miközben a kőolaj világpiaci árának jelentős csökkenésével a főleg a gáz- és kőolajexport bevételeiből finanszírozott költségvetés sok év óta első ízben várhatóan deficites lesz, nő a munkanélküliség, folytatódik az infláció, jelentősen nő a (máig nagyon olcsó) közszolgáltatások, így az áram és a gáz ára, és Moszkvában drágább lesz a tömegközlekedés is. Ugyanakkor jelentősen – 2300 rubelről 4300 rubelre (mintegy 16100 forintról 30100 forintra) emelkedik a minimálbér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik