Nagyvilág

Egyiptomi hajót raboltak a kalózok

Kalózok kerítettek hatalmukba egy egyiptomi teherhajót csütörtökön Szomália partjai közelében - közölte egy külügyminisztériumi illetékes Kairóban.

A felfegyverzett tengeri rablók elfoglalták a Blue Start és a 28 fős egyiptomi személyzettel a fedélzeten elhajóztak vele a szomáliai szárazföld irányában.

Az egyiptomi hatóságok megpróbálnak tárgyalni a kalózokkal, hogy kiszabadulhasson a teherhajó és a túszok.

A hajó rakománya hatezer tonna, talajjavítóként használatos karbamid. Nem sokkal azután érte a támadás a Blue Start, hogy a Vörös-tengert elhagyva az Ádeni-öböl vizére ér. A támadók mintegy tizenöten voltak.

Az Ádeni-öbölben gyakoriak a kalóztámadások. Emiatt számos nagy hajótársaság módosította hajói útvonalát, és nem a Szuezi-csatornán át, hanem Afrikát délről megkerülve juttatja célba szállítmányait. Ezzel visszaesett az Egyiptom egyik fő valutabevételét szolgáltató csatorna forgalma. A kairói kormány decemberben jelezte, hogy kész részt venni a térségben folyó kalózkodás elleni nemzetközi fellépésben.

Jelenleg is több ország – Nagy-Britannia, India, Görögország, Olaszország, Oroszország, Törökország és az Egyesült Államok – hadihajói járőröznek a térségben, de fellépésük mindeddig kevés eredményt hozott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik