Külföld

Castro: nehéz idők várnak Kubára

admin
admin

2009. 01. 01. 12:13

Raúl Castro kubai elnök szerint a fivére, Fidel által 50 évvel ezelőtt elindított kommunista forradalom nem bukott meg, ahogyan azt az Egyesült Államok állítja, de kétségtelen, hogy nehéz idők várnak a kubaiakra.

“Nem volt békénk, nem volt nyugalmunk” – jelentette ki tv-beszédében a 77 éves kubai elnök a forradalom évfordulójának előestéjén, szerdán. “Az ellenség szerint a szocializmus megbukott, miért nem hagy minket békében, hogy egyenlő félként haracolhassunk?” – kérdezte.

“Ne higgyük, hogy ezentúl minden könnyű lesz. Talán még nehezebb is lesz ezentúl” – figyelmeztette honfitársait.
Szavai szerint a marxista forradalom “sok jót hozott Kuba számára, de ugyanakkor sok problémát is felvetett, amelyekkel szembe kell néznünk”.

Úgy vélekedett: a kubaiak büszkék lehetnek arra, hogy dacoltak az amerikai embargóval. “Ha van nép, amely képes szembenézni egy ilyen helyzettel, az a mi népünk” – mondta, hozzátéve, hogy az élelmiszer-termelés és az export növelésében látja most a fő feladatot.

Negyvenhét éve amerikai gazdasági embargó sújtja a karib-tengeri szigetországot. Különösen súlyossá vált Kuba gazdasági helyzete fő szövetségesének és támogatójának, a Szovjetuniónak 1991-es összeomlása nyomán.

Raúl Castro várhatóan részt vesz Santiago de Cubában, az ország második legjelentősebb városában a forradalom fél évszázados évfordulója alkalmából rendezendő ünnepségeken. Nyolcvankét éves fivére, Fidel, akit a forradalom egykor a hatalom élére állított, 2006 nyara óta nem mutatkozik a nyilvánosság előtt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.