Nagyvilág

Elsejétől nem kap gázt Ukrajna

Kudarcot vallottak a tárgyalások a Naftohaz ukrán és Gazprom orosz cég között a gázszállításról - jelentette be Moszkvában az orosz vállalat vezetője. Kijev nem akadályozza meg az Európába irányuló gáz áramlását.

A Gazprom csütörtök reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor beszünteti a gázszállítást Ukrajnának – mondta Alekszej Miller vezérigazgató. Az ukrán fél nem vett részt a tájékoztatón. A Gazprom csütörtök reggel, közép-európai idő szerint 8 órakor “100 százalékban” beszünteti a gázszállítást Ukrajnának – közölte a vezérigazgató. Rendkívüli ülésre összehívták a Gazprom operatív stábját, hogy előkészítsék a gázcsapok elzárását.

A Gazprom mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai fogyasztók teljes egészében hozzájussanak az oroszországi gázhoz – hangsúlyozta Miller. Az Európába irányuló orosz gáz többsége Ukrajnán keresztül haladó vezetékekben jut el a fogyasztókhoz.

Julija Timosenko ukrán kormányfő a moszkvai beszámoló után telefonon arról biztosította José Barrosót, az Európai Bizottság elnökét, hogy Kijev nem akadályozza meg az Európába irányuló gáz áramlását – jelentette be Brüsszelben nyilvánosságra hozott közleményében a bizottság.

A Gazprom azt állítja, hogy az ukrán fél 2,1 milliárd dollárral tartozik még neki az idei gázszállításokért. A Naftohaz viszont sokallja, hogy a Gazprom a 2009-ben szállítandó gáz ezer köbméteréért 250 dollárt kér.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik