Nagyvilág

Gyermekeket bombáztak az izraeliek?

Az izraeli légierő hétfőre virradóan újabb több tucatnyi légicsapást mért a Gázai övezetre, és hét palesztin halálát okozta, köztük hat gyerekét - közölték palesztin kórházi források.

Az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a légierő több tucatnyi támadást hajtott végre az éjjel az övezetben, de részleteket nem közölt ezzel kapcsolatban. Egy ENSZ-szervezet szerint a Gázai övezeti izraeli légitámadások 307 halálos áldozata közül 51 polgári személy. Többségük az övezetet uralma alatt tartó Hamasz radikális szervezet rendőre, a többiek polgári személyek, köztük gyerekek.

A támadásokban az övezet mentőszolgálatának vezetője szerint 1420-an, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szerint 950-en sebesültek meg.

Közben aGázai övezetből kilőtt rakéta megölt hétfőn egy polgári személyt, további nyolcat pedig megsebesített Askelón városában – közölték a mentők. Egy ENSZ-szervezet szerint a Gázai övezeti izraeli légitámadások 307 halálos áldozata közül 51 polgári személy.

Az askelóni polgármester elmondta, hogy a szóban forgó rakéta egy építkezésen csapódott be a város központjában. Az izraeli média szerint az építkezésen arab munkások dolgoznak.
A Gázai övezetet uralma alatt tartó Hamász radikális szervezet katonai szárnya közölte, hogy ők lőttek ki három rakétát Askelónra, amely mindössze 13 kilométerre fekszik az övezet határától.

Aránytalan válaszlépés

Hétfőn újabb országok ítélték el az izraeli hadseregnek a Gázai övezet
elleni offenzíváját, illetve mindkét felet az erőszak elharapózásáért. A japán külügyminisztérium közleményben felszólította mindkét felet, hogy hagyjon fel az erő alkalmazásával, és kerülje el a helyzet súlyosbodását. Li Ko-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes ennél sokkal határozottabb hangnemben felszólította Izraelt, hogy azonnal állítsa le katonai műveletét, amely már eddig is számos áldozatot követelt. Abdullah Ahmad Badawi malajziai kormányfő aránytalanul erősnek ítélte Izrael válaszát a palesztin rakétatámadásokra.

Kijelentette, hogy a erőszakot meg kell állítani, és a humanitárius katasztrófát minden lehetséges eszközzel el kell kerülni. Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök felszólította Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet elleni légitámadásait, amelyek szerinte a kívánttal ellentétes hatást váltanak ki. Az államfő az iszlámábádi külügyminisztérium közleménye szerint ezenkívül kéri a nemzetközi közösséget, hogy segítsen békésen, igazságosan és tartósan megoldani a konfliktust.

Tragikus másfél év

Azóta, hogy a radikális Hamász mozgalom másfél évvel ezelőtt átvette a hatalmat a Gázai övezetben, Izrael kétféle módon próbálta meg a palesztinokat visszatartani az erőszakos cselekedetektől.

Egyrészt beleegyezett abba, hogy a Hamásszal fegyverszünet jöjjön létre. Másrészt a Gázai övezetből érkező aknavetős és rakétatámadásokra azzal reagált, hogy blokád alá vette a területet, a hadsereg pedig célzott támadásokat hajtott végre. Miután a Hamász jó egy héttel ezelőtt felmondta a fegyvernyugvást, az izraeli légierő szombaton Hamász-objektumok tucatjait lőtte.

Nem ajánlatos a térségbe utazni

Mexikó követelte, hogy Izrael azonnal állítsa le katonai offenzíváját, amelyet a latin-amerikai ország vezetése túlzónak tart, de elítélte az Izraelt rakétákkal támadó palesztinokat is. Kanada ismét a Hamaszt tette felelőssé az erőszak eszkalációjáért. “Ezeknek a sajnálatos eseményeknek az oka, hogy a Hamasz szándékosan és folyamatosan az (izraeli) polgári lakosságot támadja” – olvasható Lawrence Cannon külügyminiszter közleményében.

A Külügyminisztérium nyomatékosan tanácsolja a magyaroknak, hogy ne közelítsék meg a Gázai-övezetet – közölte a szaktárca hétfőn. Közleménye szerint a figyelmeztetés az övezet negyven kilométeres körzetére, és az azzal szomszédos izraeli városokra, Shderotra, Askelonra és Ashdodra is érvényesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik