Nagyvilág

Izrael komoly bombázásba kezdett

Az izraeli légierő vasárnap is folytatta az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at.

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamász létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra “bizonyos számú” támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely “terroristáknak nyújtott menedéket”. Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást indított az éjszaka folyamán.

A hadművelet folytatódik (Fotó: MTI)

A hadművelet folytatódik (Fotó: MTI)

bosszú

A Hamasz mozgalom egyből felszólította csapatait, hogy fegyveres erővel “bosszulják meg” azokat a légicsapásokat, amelyeket Izrael mért a Hamasz által ellenőrzött Gázai övezetre.

A Gázai övezetben zajló katonai hadműveletek azonnali beszüntetésére szólította fel vasárnap a szembenállókat állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a testület tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai helyzet elharapódzása miatt, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak.

Béke?

A palesztin elnök felszólította a Hamász iszlamista mozgalmat, hogy újítsa meg az Izraellel kötött tűzszünet, megakadályozandó a további vérontást a Gázai övezetben.

Mahmúd Abbász, miután vasárnap Kairóban megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, kettejük közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Hamász elkerülhette volna a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokat, ha továbbra is betartja a nyáron kötött tűzszüneti megállapodást. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg akarják védeni a Gázai övezetet, nem hagyják megsemmisíteni.

Abbász szombaton a szaúd-arábiai és a jordán királlyal folytatott tárgyalásokon az “izraeli agresszió” azonnali leállítását követelte.

—-Tragikus másfél év—-

Azóta, hogy a radikális Hamász mozgalom másfél évvel ezelőtt átvette a hatalmat a Gázai övezetben, Izrael kétféle módon próbálta meg a palesztinokat visszatartani az erőszakos cselekedetektől.

Egyrészt beleegyezett abba, hogy a Hamásszal fegyverszünet jöjjön létre. Másrészt a Gázai övezetből érkező aknavetős és rakétatámadásokra azzal reagált, hogy blokád alá vette a területet, a hadsereg pedig célzott támadásokat hajtott végre. Miután a Hamász jó egy héttel ezelőtt felmondta a fegyvernyugvást, az izraeli légierő szombaton Hamász-objektumok tucatjait lőtte.

Az alábbiakban a 2007 júniusa óta lezajlott legfontosabb események következnek:

2007
június 15. A Hamász a Mahmúd Abbász vezette Fatah-mozgalom híveivel vívott egyhetes harcok után teljes egészében ellenőrzése alá vonja a Gázai övezetet.
október 28. Az izraeli kormány, miután szeptemberben a Gázai övezetet “ellenséges entitásnak” nyilvánította, gazdasági szankciókról határoz.
november 27. Ehud Olmert izraeli kormányfő és Abbász az annapolisi Közel-Kelet-konferencián megállapodik a béketárgyalások újrafelvételében. A Hamász ezt határozottan elutasítja.

2008
január 17. Izrael lezárja a Gázai övezetet, miután nem szűnnek meg a rakéta- és gránáttámadások. A lakosságnak áramkimaradásokkal és élelmiszerhiánnyal kell szembenéznie.
június 19. Izrael és a Hamász között hat hónapos fegyverszünet lép életbe, amelyet egyiptomi közvetítéssel hoztak tető alá. A megállapodás egyebek között kimondja, hogy az Izrael és a Gázai övezet között létesített útakadályokat fokozatosan meg kell szüntetni.
november 5. Hét palesztin veszti életét egy izraeli katonai beavatkozás következtében. Válaszul az övezetből ismét sűrűbben lőnek ki rakétákat Dél-Izraelre. Izrael megszigorítja a Gázai övezet blokádját.
december 19. A Hamász hivatalosan befejezettnek nyilvánítja az Izraellel kötött fegyverszünetet.
december 27. Izraeli harci repülőgépek a Hamász számos objektumát lövik. A Hamász szerint a halálos áldozatok száma palesztin részről meghaladja a 155-öt, az 1967-es hatnapos izraeli-arab háború óta ennyi palesztin még nem halt meg egy napon a Gázai övezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik