Nagyvilág

Gasparovic: “egy kis idegesség” van

Ivan Gasparovic szerint "egy kis idegesség" tapasztalható a szlovák-magyar kapcsolatokban.

A szlovák államfő – a pozsonyi TASR hírügynökség által vasárnap nyilvánosságra hozott interjúban – úgy vélte: javítana a helyzeten, ha elsősorban az ellenzéki szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP), de néhány más párt regionális képviselője is megváltoztatná retorikáját. Gasparovic szerint a beszédmódváltásra szlovák oldalon is szükség lenne, ezt a azonban nem részletezte.

“A legfontosabb szerep az MKP képviselőié, akik nagyon pozitív, de nagyon negatív szerepet is játszhatnak. Sajnos sokszor éppen ez a negatív szerep van túlsúlyban” – jelentette ki Gasparovic. Megjegyezte: “szerencsétlen” dolog azzal riogatni az embereket, hogy Szlovákiában nincs demokrácia, illetve hogy valakit fizikai létében veszélyeztetnek.

Hangsúlyozta: legutóbbi találkozója Sólyom Lászlóval december elején Érsekújváron azt bizonyítja, hogy az államfők keresik az utat, hogyan nyugtassák meg a jelenlegi “ideges politikát”. “Ez a kérdés többé-kevésbé a nemzeti kisebbségeket érinti” – tette hozzá Gasparovic. Úgy látja, hogy a szlovák-magyar együttműködés összes többi kérdését pozitívnak lehet tekinteni.

Gasparovic aláhúzta: a kapcsolatok javításához mindkét oldal legfőbb közjogi méltóságai is hozzájárulhatnának azzal, hogy gyakrabban találkoznának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik