Nagyvilág

Az ENSZ is elítélte a gázai bombázást

A Gázai övezetben zajló katonai hadműveletek azonnali beszüntetésére szólította fel vasárnap a szembenállókat állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a testület tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai helyzet elharapódzása miatt, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak.

Az izraeli légierő vasárnap is folytatta az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamász iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at.

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamász által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamász létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra “bizonyos számú” támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely “terroristáknak nyújtott menedéket”. Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást indított az éjszaka folyamán.

Hírügynökségi összesítések szerint a második napja tartó légi hadjáratnak már legalább 130 halálos áldozata van a Gázai övezetben, a sebesültek száma pedig eléri a 700-at. A zsidó állam – indoklása szerint – azért kezdett eddig soha nem látott méretű műveletet a Hamász radikális mozgalom ellen, hogy véget vessen az izraeli területek ellen irányuló rakéta- és aknavetős támadásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik