Nagyvilág

Durvul az izraeli háború

Eddig soha nem látott mélységben, a legnagyobb dél-izraeli város közelében csapódtak be palesztin rakéták vasárnap, válaszul, hogy az izraeli légierő folytatta az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamasz iszlamista mozgalom célpontjai ellen. A hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at.

A Gázai övezet határától mintegy 38 kilométerre fekvő Asdod környékét két Grad típusú rakéta is elérte. Még soha nem fordult elő, hogy a Gázai övezetből kilőtt rakéták ilyen mélyen csapódjanak be Izrael területén. Az a tény, hogy a második legnagyobb izraeli kikötőváros, Asdod a palesztinok célkeresztjébe került, megerősíti Izrael azon aggodalmát, miszerint a palesztin fegyveresek képesek a nagyobb izraeli városokat rakétáik hatótávolságába vonni.

A palesztinok több mint száz rakétát lőttek ki izraeli célpontokra azóta, hogy az izraeli légierő szombat reggel megkezdte a Gázai övezet elleni csapássorozatot.

Két napja tart

Az izraeli légierő vasárnap folytatta az immár második napja tartó légi hadjáratát a Hamasz iszlamista mozgalom célpontjai ellen a Gázai övezetben, hírügynökségi összesítések szerint a halottak száma meghaladja a 230-at.

Egy épület romjait nézik palesztinok Gázában. (MTI)

Egy épület romjait nézik palesztinok Gázában. (MTI)

Szemtanúk szerint az izraeli légierő vasárnap reggel légi csapást mért egy tartálykocsira az egyiptomi határnál fekvő Rafah városánál. A jármű lángra lobbant, és a tűz átterjedt több környékbeli házra. A Hamasz által ellenőrzött rádió szerint a támadásnak több halottja és sebesültje van, de ezt egyelőre nem erősítették meg gázai kórházi források.

Az izraeli hadsereg egyik szóvivője közölte vasárnap, hogy a hadsereg folytatja akcióit a Hamasz létesítményei ellen a Gázai övezetben, és vasárnapra virradóra “bizonyos számú” támadást indított, egyebek mellett a Gáza központjában lévő Rimal kereskedelmi negyed egyik mecsete ellen, amely “terroristáknak nyújtott menedéket”. Az izraeli rádió szerint a légierő közel húsz támadást hajtott végre az éjszaka folyamán.

Az ENSZ felszólított

A Gázai övezetben zajló katonai hadműveletek azonnali beszüntetésére szólította fel vasárnap a szembenállókat állásfoglalásában az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Neven Jurica, az ENSZ horvátországi nagykövete, a testület soros elnöke felolvasta a BT zárt ülésén elfogadott nyilatkozatot, amelyben a testület tagjai komoly aggodalmuknak adnak hangot a gázai helyzet elharapódzása miatt, és az erőszak azonnali beszüntetésére szólítanak fel.

A palesztin elnök felkérte a Hamasz iszlamista mozgalmat, hogy újítsa meg az Izraellel kötött tűzszünet, megakadályozandó a további vérontást a Gázai övezetben.

A Hamász biztonsági szolgálata parancsnokságának és Szarajaként ismert börtönének romjai közül menekülnek palesztin rabok Gázában. (MTI)

A Hamász biztonsági szolgálata parancsnokságának és Szarajaként ismert börtönének romjai közül menekülnek palesztin rabok Gázában. (MTI)

Mahmúd Abbász, miután vasárnap Kairóban megbeszélést folytatott Hoszni Mubarak egyiptomi államfővel, kettejük közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Hamász elkerülhette volna a Gázai övezetre mért izraeli légi csapásokat, ha továbbra is betartja a nyáron kötött tűzszüneti megállapodást. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy meg akarják védeni a Gázai övezetet, nem hagyják megsemmisíteni.

Abbász szombaton a szaúd-arábiai és a jordán királlyal folytatott tárgyalásokon az “izraeli agresszió” azonnali leállítását követelte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik