Nagyvilág

Százezrek Bhutto sírjánál

Százezresnél is nagyobb tömeg gyűlt össze Benazir Bhutto egykori pakisztáni miniszterelnök sírjánál szombaton, meggyilkolásának első évfordulóján.

A dél-pakisztáni Garhi Khuda Bakhsh falu temetőjének bejáratánál a gyászolókat szigorú biztonsági ellenőrzésnek vetették alá, miközben folyamatosan özönlött a tömeg az ellenzéki vezetőként meggyilkolt Bhutto családjának mauzóleumához. A korábban érkezettek közül számosan a nulla fok körüli zord idő ellenére a szabad ég alatt töltötték az éjszakát.

A folyamatosan érkező tömeg miatt későbbre halasztották a helyi idő szerint délelőttre kitűzött gyászszertartást, amelyre a helyszínre várták Bhutto asszony özvegyét, az azóta államfővé választott Aszif Ali Zardarit és fiát, Bilaval Bhutto Zardarit – ők a társelnökei a februárban választási győzelmet aratott Pakisztáni Néppártnak (PPP).

Egy éve

Az 54 éves Benazir Bhutto életét 2007. december 27-én egy öngyilkos merénylő oltotta ki Ravalpindi városában, választási kampányának egyik nagygyűlése után, két hónappal azt követően, hogy ellenzéki vezetőként hazatért száműzetéséből.

A dél-ázsiai országot megrázó merénylet évfordulójáról egy újabb válság idején emlékeznek meg. A szomszédos India ugyanis egy pakisztáni székhelyű iszlamista szervezetet vádol a november végi, összesen 172 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadás végrehajtásával, és lényegében befagyasztotta a két atomhatalom között 2004-ben fáradságos munkával újraindított békefolyamatot.

Kérdések

Egy évvel Benazir Bhutto meggyilkolása után számos, a merénylettel kapcsolatos kérdés még mindig nem tisztázódott. Az előző pakisztáni kormány, a brit rendőrség és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által lefolytatott vizsgálat egy al-Kaidához kötődő szélsőségest vádol azzal, hogy megölte Bhuttót, aki szilárd támogatója volt az Egyesült Államok iszlám szélsőségesek ellen folytatott hadjáratának. Bhutto számos hívét azonban nem nyugtatta meg a vizsgálat eredménye, és sokan kérdezik, hogy a PPP vezette jelenlegi kormány miért nem jár végére az ügynek.

A kormány egy ENSZ-bizottság felállítását kérte a politikai gyilkosság kivizsgálására, s Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára pénteken – az évforduló alkalmából – reményét fejezte ki, hogy rövidesen megalakulhat a testület.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik