Külföld

Ausztrália befogadja Guantanamo foglyait

admin
admin

2008. 12. 27. 09:21

Az ausztrál kormány az Egyesült Államok kérésére befogadhat a guantánamói börtönből szabadult foglyokat, de kizárólag esetenkénti szigorú elbírálás alapján - írta egy ausztrál lap a kormányfő egyik szóvivőjére hivatkozva.

“Ausztráliát több más országhoz hasonlóan megkeresték, hogy tanulmányozza Guantánamón őrzött foglyoknak a területén való esetleges befogadását” – mondta Kevin Rudd kormányfő egyik szóvivője a The Weekend című ausztrál újságnak.

“Minden Ausztráliába történő befogadásról esetenként döntenek majd” – tette hozzá a név nélkül nyilatkozó szóvivő, hangsúlyozva, hogy mindenkinek eleget kell tenni a szigorú törvényi feltételeknek és át kell esnie a normális befogadási eljáráson.

Obama bezáratja

Barack Obama megválasztott elnök megígérte, hogy bezárja a kubai Guantánamón lévő amerikai haditengerészeti támaszponton működő börtönt, ahol jelenleg mintegy 250, különböző országból származó folyok őriznek vádemelés és per nélkül.

Az “ellenséges harcosoknak” minősített, az amerikai erők által 2001 óta a világ különböző részein “a terrorizmus elleni háború keretében” őrizetbe vett foglyok egy részét az amerikai hatóságok már nem tekintik veszélyforrásnak és külföldön telepedhetnének le. Egyesek visszatérhetnének származási országukba. Másokat viszont hazájukban újabb letartóztatások, kínzás vagy sokéves börtön fenyegetne.

Ausztrál tálib

Európa óvatosan reagált a guantánamói foglyok befogadásának ötletére, egyes országok elvileg hozzájárultak, míg mások az Európai Unió állásfoglalását kérték a kérdésben, megint mások viszont határozottan elutasították az elgondolást.
Két egykori guantánamói ausztrál fogoly már visszatért Ausztráliába.

Az “ausztrál tálibként” is ismert David Hicks öt évet töltött a Guantánamón, őt terrorizmus anyagi támogatásában találták bűnösnek, és a büntetése utolsó kilenc hónapját ausztrál börtönben töltötte le. 2007 végén szabadult. Egy másik ausztrált, Mamdouh Habibot 2005-ben engedték el Guantánamóról vádemelés nélkül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.