Nagyvilág

Menesztenék az ukrán jegybankelnököt

Az ukrán parlament eltávolítaná a jegybank vezetőjét a hrivnya mélyrepülése miatt. Juscsenko államfő bizalmáról biztosította a jegybank elnökét, aki így posztján maradhat.

A 450 fős parlamentben 380 képviselő szavazott úgy, hogy távoznia kell posztjáról a jegybank vezetőjének, Volodimir Stelmahnak. A parlamenti döntésre egy héttel azután került sor, hogy a nemzeti valuta, a hrivnya történelmi mélypontra került a dollárral szemben.

Az ukrán alkotmány értelmében a jegybank vezetőjét csak az államfő menesztheti, figyelembe véve a parlament döntését. Az ukrán elnök máris jelezte, hogy nem kíván megválni a bankvezetőtől.

A hrivnya gyengüléséhez hozzájárult az ország fő exportcikkei világpiaci árának az esése, továbbá a helyi bankrendszer gondjai, a bizonytalan belpolitikai helyzet, és legújabban az a lehetőség, hogy januártól Ukrajna nem kap földgázt Oroszországtól, mert jelentős összegekkel tartozik a korábbi szállítások után.

A napokban a kormányfő a jegybank elnökének az elmozdítását javasolta. A jegybank ugyanakkor közleményt adott ki, amely szerint a kormány alkalmatlansága vezetett oda, hogy az ország gyakorlatilag csődbe jutott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik