Nagyvilág

Szolidaritásra szólított fel a pápa

Az "egyre bizonytalanabb jövővel" szembeni szolidaritás fontosságát, valamint a közel-keleti és az afrikai megbékélés szükségességét hangsúlyozta XVI. Benedek pápa csütörtökön a római Szent Péter-bazilika erkélyéről elmondott karácsonyi üzenetében.

“A bizonytalanság a jólétben élő nemzeteket is fenyegeti. Ha mindenki csak a saját boldogulására gondol, a világ csak pusztulásra juthat” – figyelmeztetett a katolikus egyházfő a Szent Péter téren összegyűlt tízezrek előtt, mielőtt Urbi et Orbi (a városnak – Rómának – és a világnak szóló) áldásában 64 nyelven – köztük magyarul – köszöntötte a világot karácsony alkalmából.

A pápa “a még sötétségben és a halál árnyékában” élő népekért emelte fel szavát, úgy fogalmazva, hogy “a betlehemi isteni fénysugár terjedjen szét a Szentföldön, ahol úgy tűnik, ismét a mélypontra süllyedt a látóhatár az izraeliek és a palesztinok számára. Áradjon szét Libanonban, Irakban és mindenütt a Közel-Keleten”. Az afrikai országok közül Zimbabwét, Kongót – különösképpen Kivu meggyötört körzetét -, a szudáni Darfúrt és végül Szomáliát emelte ki, ahol “a végeláthatatlan szenvedés a stabilitás és a béke hiányának tragikus következménye”.

A pápa a karácsonyi üzenet, “a reménység üzenete” egyetemességét hangsúlyozta. “Ott, ahol semmibe veszik az ember méltóságát és jogait, ahol az egyéni vagy csoportos önzés felülkerekedik a közjón, ott, ahol a testvérgyilkos gyűlölet és kizsákmányolás veszélye fenyeget, ott, ahol belharcok állítják szembe az etnikai csoportokat és szétroncsolják az együttélést; ott, ahol továbbra is dúl a terrorizmus; ahol hiányzik a túléléshez szükséges élelem; ahol aggodalommal tekintenek az egyre bizonytalanabb jövőbe, még a jólétben élő nemzeteknél is – oda világítson karácsony fénye és bátorítson mindenkit, hogy tegye meg, ami tőle telik a hiteles szolidaritás lelkületében” – mondta XVI. Benedek.

Az Urbi et Orbi áldásnál akárcsak tavaly, most is sorrendben 12.-nek hangzott el a magyar nyelvű üdvözlet: “Áldott karácsonyt” – mondta a pápa. A tavalyihoz képest eggyel több nyelven, izlandiul is köszöntötte az ünneplőket XVI. Benedek: a hagyományoknak megfelelően először olaszul, utoljára pedig latinul hangzott el az üdvözlés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik