Nagyvilág

Nem egyeztek meg a Dnyeszteren túli területekről

Sikertelenül kísérelte meg a Dnyeszteren túli területek kérdésének rendezését a moldovai elnök a szakadár köztársaság fővárosában Tiraszpolban szerda folytatott tárgyalásain.

Vladimir Voronin moldovai elnök hét éven belül csak második alkalommal találkozott Igor Szmirnovval, a Moszkva által védett szakadárok vezetőjével.

Voronin a megbeszélések kezdetén elmondta, hogy egy rendezési tervet szándékozik átnyújtani Igor Szmirnovnak, a Moldovai Köztársaságtól egyoldalúan elszakadt Dnyeszteren túli Köztársaság vezetőjének. A dokumentumot a moldovai parlament által 2005-ben elfogadott, a Dnyeszteren túli területekre vonatkozó törvény alapján dolgozták ki.

A Dnyeszteren túli Köztársaság ezt a törvényt elutasítja és egyoldalúnak minősíti. Szmirnov a maga részéről – mint elmondta – választ vár Voronintól arra a dokumentumra, melyet előző találkozójukon adott át a moldovai elnöknek. Ez a Moldova és a Dnyeszteren túli Köztársaság közötti barátsági és együttműködési megállapodás tervezete. Moldova fővárosában, Chisinauban viszont már közölték, hogy komolytalannak tartják a tiraszpoli javaslatot.

Voronin megpróbálta rávenni tárgyalópartnerét, hogy újítsák fel a 2006-ban megszakadt tárgyalási folyamatot, amelyben a két közvetlenül érintett félen kívül részt vettek Oroszország, az Egyesült Államok, Ukrajna, az Európai Unió és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megbízottjai is.

Szmirnov ezt elutasította, és közölte, hogy ugyan bármikor kész a tárgyalásokra, de csak nyugati közvetítők nélkül. Szmirnov átadott Voroninnak egy dokumentumot a szakadár területeken tartott népszavazás eredményéről, amelyből az derül ki, hogy a lakosság függetlenséget kíván.

A két fél újabb találkozójának időpontját nem tűzték ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik