Nagyvilág

Moszkva rakétatelepítéssel válaszol Amerikának

Oroszország Topol hadászati rakétákat telepíthet Fehéroroszországba, ha az Egyesült Államok nem mond le arról, hogy rakétavédelmi rendszert telepítsen Kelet-Közép-Európába.

Amennyiben Washington tovább közelíti Oroszország határaihoz hadászati erőit, nevezetesen a rakétavédő pajzsot, akkor Moszkva Topol típusú mozgó rendszereket telepíthet Fehéroroszországba – mondta az Interfax orosz hírügynökség által idézett katonai illetékes.

Az orosz védelmi minisztérium egyelőre nem kommentálta a közlést, amely egy nappal azután hangzott el, hogy Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök Moszkvában tett látogatást.

Oroszország azt állítja, hogy a Topol-M föld-föld hadászati rakéta, amelynek első generációját 1983-ban gyártották, képes a rakétavédelmi rendszerek kijátszására. Dmitrij Medvegyev orosz elnök már korábban azzal fenyegetőzött, hogy Iszkander típusú, rövidebb hatótávolságú rakétákat telepít Kalinyingrádba az amerikai rakétavédelmi pajzs kelet-európai része megépítésének esetére.

Közben az Interfax és a Ria Novosztyi hírügynökség egyaránt arról számoltak be, hogy kudarcot vallott kedden a tengeralattjárókra szánt Bulava orosz interkontinentális rakétával végrehajtott kísérlet. A rakétát a Fehér-tengeren tartózkodó Dmitrij Donszkoj atomtengeralattjáróról indították el Kamcsatka irányába, de a kilövés után a rakéta felrobbant a levegőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik