Nagyvilág

Kivonul Grúziából az EBESZ

Visszavonja grúziai misszióját január elsejétől az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) - jelentette be hétfőn Bécsben a szervezet soros, finn elnöksége. A döntés azután született meg, hogy Oroszország ellenezte a december 31-én lejáró küldetés meghosszabbítását.

Antti Turunen finn EBESZ-nagykövet hangsúlyozta: az 56 tagállamot számláló szervezet megfigyelői missziójának három hónapos technikai meghosszabbítását “egyetlen ország” utasította el. A nagykövet úgy vélekedett, hogy a hosszabbítás Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének Moszkva által követelt elismerésén bukott el – írja az MTI.

Az EBESZ grúziai missziója 1992-ben nyílt meg, és jelenleg mintegy 200 főből áll. Egyebek között azon dolgozik, hogy békés megoldást találjon a Grúzia és Dél-Oszétia közötti feszültségre, amely fegyveres konfliktushoz vezetett augusztusban. Az augusztusi grúz-orosz háború után a Dél-Oszétia és Abházia területére visszavonult orosz csapatok nem engedték be az EBESZ-megfigyelőket ezekbe a tartományokba.

Engedtek az orosz nyomásnak

“Oroszország azért akarja megakadályozni az EBESZ-misszió folytatását, mert háborús bűnöket követett el, beleértve a grúzok terhére végrehajtott népirtást” – jelentette ki Temur Iakobasvili reintegrációs államminiszter Tbilisziben. Giga Bokeria grúz külügyminiszter-helyettes szerint Oroszország döntésével nemcsak Grúzia integritását és szuverenitását vonta kétségbe, hanem a nemzetközi jogot és intézményeket is.

Julie Finley amerikai EBESZ-nagykövet “nagyon súlyosnak” minősítette a fejleményt a térség és az EBESZ számára egyaránt. “Ebben az esetben egyetlen felelőse van a történteknek, és annak, ami történni fog, s ez az Oroszországi Föderáció” – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik