Nagyvilág

Elolvadt az oligarchák vagyona

A hat legnagyobb oroszországi magánvagyon 111 milliárd dollárnyi összeggel csappant meg a pénzügyi világválság kezdete óta – írta keddi számában az Izvesztyija.

Az orosz napilap szerint azokat a milliárdosokat sújtotta, sújtja leginkább a válság, akik korábban nagy hiteleket vettek fel bankoktól, hogy felvásárolják konkurenseiket, és vagyontárgyakat vásároljanak szerte a világon. Ezek az orosz üzletemberek lehetőségeiken felül éltek, hitelekből finanszírozták gazdasági terjeszkedésüket az utóbbi években, miközben vagyonuk értékét az általuk birtokolt vállalatok részvényeinek áraiból kalkulálták – olvasható a Nincsenek már oligarchák című cikkben.

A világ tőzsdéin mutatkozó árfolyamzuhanások és a nyersanyagok árainak esése okozták a nagy orosz vagyonok leolvadását az utóbbi hónapokban, továbbá az, hogy nehéz volt újrafinanszírozni az orosz milliárdosok adósságait a likviditási válságtól szenvedő világban.

Az Oroszország leggazdagabb emberének tekintett Oleg Gyeripaszka vagyona 28 milliárd dollárról 7,2 milliárdra apadt. A leghíresebb orosz milliárdosnak, Roman Abramovicsnak, a Chelsea angol labdarúgóklub tulajdonosának most be kell érnie 3,3 milliárd dolláros vagyonával a hat hónappal korábbi 23,5 milliárdos helyett – írta az orosz lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik