Nagyvilág

A katonaság átvette a hatalmat Guineában

Hetvennégy éves korában elhunyt Lansana Conté guineai elnök, aki 24 évig állt a nyugat-afrikai ország élén. Államcsínnyel került hatalomra a független Guinea első elnökének halála után. Most ismét puccs folyik az országban.

“Sajnálattal tudatjuk Guinea népével, hogy Lansana Conté tábornok hosszú betegség után 18 óra 45-kor (közép-európai idő szerint 19:45) elhunyt” – jelentette be Aboubacar Somparé, a nemzetgyűlés elnöke.

Az elnök halálhírét Ahmed Tidiane Souaré miniszterelnök, majd Diarra Camara vezérkari főnök is megerősítette. Lansana Conté államcsínnyel került hatalomra 1984. április 3-án.

Leváltották a kormányt

Felfüggesztették a parlament és a bíróságok működését kedden Guineában a nyugat-afrikai ország elnökének előző esti halála után. Egy katonatiszt olvasta be a közleményt egy bizonyos Nemzeti tanács a demokráciáért nevű csoport nevében.

Megfigyelők szerint államcsíny zajlik a világ első számú bauxitexportőreként számon tartott egykori francia gyarmaton, amelynek elnöke, az országot 24 éven át vaskézzel irányító Lansana Conté hétfő este elhunyt.

Moussa Dadis Camara százados jelentette be az állami rádióban, hogy a katonaság leváltotta a kormányt, és hatályon kívül helyezte az alkotmányt. Szavai szerint az állami szervek “nem képesek megoldani azt a válságot, amellyel az országnak szembe kell néznie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik